Névről ismerik fel egymást a delfinek

2006.05.09. 12:20
Egy brit kutatócsoport szerint az emberekhez hasonlóan a delfinek is nevükkel azonosítják magukat.

A kutatás eredménye szerint a delfinek egyedi azonosítók alapján ismerik fel egymást, és fajtársaikat egyénekként kezelik, írja a BBC. A St. Andrews egyetemen tevékenykedő Vincent Janik brit zoológus kollégáival együtt a floridai nagy bukódelfineket (Tursiops truncatus) három évig tanulmányozta víz alatti mikrofonokkal a Sarasota-öbölben.

Fütty

Vincent Januk, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában közölt tanulmányában leírja, rájött, hogy az elterjedt delfinfaj egyedei már születés után kialakítanak egy teljesen egyedi, minden más hangjuktól különböző füttyjelet, és egész életükön át önazonosító jelként használják. "A parthoz közel úszó, vadon élő delfineket fogtunk be hálókkal. A sekély vízben felvettük hangjukat, majd számítógéppel analizáltuk" - magyarázta Janik a BBC-nek.

A kutatók azt is bebizonyították, hogy a delfinek éppen erről a névről, és nem a hangszínéről ismerik fel társukat: egy laboratóriumban kiszűrték a hangfelvételekből az egyedi vonásokat, és lejátszották a neveket: a tizennégy delfin közül kilenc a hangszóró felé fordította a fejét, amint abból valamelyikük közeli rokonának az önazonosító füttyjele hallatszott. A kutatók szerint ez azt bizonyítja, hogy a nagy bukódelfinek nem úgy általában a hang, hanem kifejezetten a név szerepét játszó füttyjel alapján azonosítják egymást.

Cserélnek

A delfinek az eddig ismert egyedüli olyan állatok, amelyek az emberekhez hasonlóan információt cserélnek identitásukról.  • Tippek
  • Árfolyam