Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

A dohányosok nehezebben kapnak munkát

2016.04.12. 12:45

A dohányzók nehezebben kapnak munkát, mint a nem dohányzók, és sokkal tovább maradnak munkanélküliek is a Stanford Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint. Ha talál is munkát a dohányos, kevesebbet keres, mint aki füst nélkül él – írja az MTI.

A cigarettázás és a munkanélküliség közötti összefüggés felderítésére a kutatók 131 munkanélküli és munkát kereső dohányost kérdeztek meg. A kutatásba bevontak 120 olyan munkanélkülit is, akik nem dohányoztak. A kutatás résztvevői úgy választották ki, hogy sokféle réteget képviseljenek, tehát ne torzíthassa az eredményeket például az iskolai végzettség.

A résztvevőket a kutatás elején, hat hónappal, majd egy évvel később is kikérdezték. Egy évvel a tanulmány kezdete után a dohányosoknak csak 27 százaléka, míg a nem dohányzóknak 56 százaléka talált munkát. Azok a cigarettázók, akik elhelyezkedtek, átlagosan óránként öt dollárral kerestek kevesebbet, mint a nem dohányzó dolgozók.

Ugyan a kutatók korábban is kimutatták már a kapcsolatot a dohányzás és a munkanélküliség között, az ok-okozati összefüggést nehéz bizonyítani. Ez a tanulmány is csak azt állapítja meg, hogy aki dohányzik, nehezebben talál munkát, de azt nem, hogy azért vannak-e nehézségeit, mert dohányosok, vagy ettől teljesen függetlenül, és a két jelenség csak véletlenül jár együtt.

A tanulmány a JAMA Internal Medicine orvosi szaklapban jelent meg.  • Vennék
  • Hírek