Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mesterséges intelligencia jobb a bőrrák felismerésében, mint a szakorvos

2018.05.29. 10:47

Egy nemzetközi kutatócsoport kedden bejelentette, hogy egy betanított mesterséges intelligencia nagyobb arányban ismerte fel a bőrrákot, mint a szakorvosok. A számítógép 95 százalékos, a bőrgyógyászok 86,6 százalékos pontossággal ismerték fel a melanomát, a bőr egy gyakori rosszindulatú daganatát.

A német, amerikai és francia orvosokból álló csoport több mint 100 ezer felvételt mutatott a mesterséges intelligenciának, hogy megtanítsa, melyiken látható veszélyes bőrelváltozás és melyik veszélytelen.

A bőrelváltozások észlelésére betanított konvolúciós neurális háló (CNN) 17 ország 58 bőrgyógyászával vette fel a versenyt. A résztvevőknek melanomás és veszélytelen anyajegyek fotóit mutatták. A dermatológusok több mint felének volt öt évnél nagyobb tapasztalata, 19 százalékuknak 2-5 évnyi, 29 százalékuk kezdő volt, vagyis két évnél kevesebb ideje praktizált.

Az Annals of Oncology című szaklapban megjelent cikk szerint

a mesterséges intelligencia a legtöbb bőrgyógyásznál jobban teljesített. a dermatológusok átlagosan 86,6 százalékban ismerték fel a bőrrákot a fotókon. a képanalitikában használt CNN sikerrátája 95 százalékos volt.

A hivatalos közleményében Holger Haenssle, a Heidelbergi Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője azt mondta:

Kevesebb melanomát ítélt tévesen jóindulatú anyajegynek, ami azt jelenti, hogy pontosabban érzékel, mint a szakértő ember. A gép kevesebb veszélytelen anyajegyet diagnosztizált tévesen rákos daganatnak, ami azt jelenti, hogy kevesebb felesleges műtétet kellett volna elvégezni.

A kutatók szerint a mesterséges intelligencia a gyorsabb, könnyebb diagnózist segítheti elő, ami lehetővé teszi a daganat műtéti eltávolítását, még mielőtt az továbbterjedne. Ugyanakkor a bőrgyógyászok teljesítménye javult, ahogy több információhoz jutottak a páciensekről és bőrelváltozásaikról.

A melanoma a test egyes pontjain – többek között a hajas fejbőrön vagy az ujjakon – nehezen fotózható, ezért ezeket a nem tipikus daganatokat talán nehezebben ismerné fel a mesterséges intelligencia, és talán azokat sem találná meg, amelyekről a páciens sem tud.

Évente 232 ezer melanomás esetet diagnosztizálnak, közülük 55 ezren halnak bele a betegségbe.

(MTI)