Márta, Flóra
20 °C
33 °C

A mesterséges intelligencia jobb a bőrrák felismerésében, mint a szakorvos

2018.05.29. 10:47

Egy nemzetközi kutatócsoport kedden bejelentette, hogy egy betanított mesterséges intelligencia nagyobb arányban ismerte fel a bőrrákot, mint a szakorvosok. A számítógép 95 százalékos, a bőrgyógyászok 86,6 százalékos pontossággal ismerték fel a melanomát, a bőr egy gyakori rosszindulatú daganatát.

A német, amerikai és francia orvosokból álló csoport több mint 100 ezer felvételt mutatott a mesterséges intelligenciának, hogy megtanítsa, melyiken látható veszélyes bőrelváltozás és melyik veszélytelen.

A bőrelváltozások észlelésére betanított konvolúciós neurális háló (CNN) 17 ország 58 bőrgyógyászával vette fel a versenyt. A résztvevőknek melanomás és veszélytelen anyajegyek fotóit mutatták. A dermatológusok több mint felének volt öt évnél nagyobb tapasztalata, 19 százalékuknak 2-5 évnyi, 29 százalékuk kezdő volt, vagyis két évnél kevesebb ideje praktizált.

Az Annals of Oncology című szaklapban megjelent cikk szerint

a mesterséges intelligencia a legtöbb bőrgyógyásznál jobban teljesített. a dermatológusok átlagosan 86,6 százalékban ismerték fel a bőrrákot a fotókon. a képanalitikában használt CNN sikerrátája 95 százalékos volt.

A hivatalos közleményében Holger Haenssle, a Heidelbergi Egyetem tudósa, a tanulmány vezető szerzője azt mondta:

Kevesebb melanomát ítélt tévesen jóindulatú anyajegynek, ami azt jelenti, hogy pontosabban érzékel, mint a szakértő ember. A gép kevesebb veszélytelen anyajegyet diagnosztizált tévesen rákos daganatnak, ami azt jelenti, hogy kevesebb felesleges műtétet kellett volna elvégezni.

A kutatók szerint a mesterséges intelligencia a gyorsabb, könnyebb diagnózist segítheti elő, ami lehetővé teszi a daganat műtéti eltávolítását, még mielőtt az továbbterjedne. Ugyanakkor a bőrgyógyászok teljesítménye javult, ahogy több információhoz jutottak a páciensekről és bőrelváltozásaikról.

A melanoma a test egyes pontjain – többek között a hajas fejbőrön vagy az ujjakon – nehezen fotózható, ezért ezeket a nem tipikus daganatokat talán nehezebben ismerné fel a mesterséges intelligencia, és talán azokat sem találná meg, amelyekről a páciens sem tud.

Évente 232 ezer melanomás esetet diagnosztizálnak, közülük 55 ezren halnak bele a betegségbe.

(MTI)