Erzsébet
1 °C
4 °C

Védőoltás készült agydaganat ellen

2018.05.30. 15:26

A felnőtteket érintő leggyakoribb, legagresszívebb agydaganat elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket nemzetközi klinikai tesztek során. Az úgynevezett glioblasztómával diagnosztizált pácienseknél egy immunterápiás oltás jelentősen megnövelte a túlélési időt.

A glioblasztóma az agyból kiinduló daganatok leggyakoribb fajtája, egyben a felnőttek agytumorjai közül a legagresszívebb, gyakran hatástalan a kezelése. A tudomány úgy véli, ennek az az egyik oka, hogy sok sejttípus található benne, és a használatban lévő gyógyszerek nem tudják hatásosan felvenni a harcot az összes típussal szemben.

A legtöbb agydaganathoz hasonlóan a glioblasztóma oka is ismeretlen. A gyógyítása úgy zajlik, hogy a daganatot műtéttel eltávolítják, utána sugár- és kemoterápiát kap a beteg. A kezelés nem mindig eredményes: a páciensek átlagosan 15-17 hónappal élik túl az operációt.

A kutatók 331 pácienssel végeztek teszteket Amerikában, Kanadában, Németországban és az Egyesült Királyságban. A hagyományos kezelés mellett a résztvevők közül 232 immunterápiás vakcinát kapott, a többiek placebót. A vakcinához a beteg szervezetéből vettek immunsejteket, közülük is úgynevezett dendritikus sejteket, majd vegyítették őket a páciens daganatmintájával. A vakcinát a páciensekbe injekciózták, ahol az immunrendszerük felismerte az újra támadó rákot.

A 11 éve folyó kutatás résztvevői átlagosan több mint 23 hónappal, százan 40,5 hónappal élték túl a műtétet. Egy páciens a műtét után több mint 7 évet élt; ez volt a leghosszabb túlélési idő.

Mivel a vizsgálat nem ért véget, még nem tudni, hogy kik kaptak vakcinát és kik placebót, de ha lezárják a teszteket, újra elemezni fogják az adatokat. A szerzők szerint azok a páciensek, akik egy bizonyos küszöböt elérnek visszaesés nélkül, szokatlanul hosszú túlélési idő elé nézhetnek.

(BBC News | MTI | Journal of Translational Medicine)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?