Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az email veszélyesebb, mint a marihuana

2005.04.25. 16:05
A University of London által elvégzett felmérés eredményei szerint emailváltás és sms-írás után átlagosan 10 ponttal csökken az emberek IQ-ja. A marihuana ezzel szemben 4 pontos átmeneti romlást okoz.
Az intenzív email küldés és sms-írás akár tíz ponttal csökkenti a felhasználók intelligenciahányadosát (IQ). Erre az eredményre jutott az University of London által elvégzett felmérés.

A kísérletsorozatban 80 tesztszemélyt és azok IQ-jának alakulását vizsgálták. Utóbbi sms illetve email írást követően átmenetileg akár 10 pontot is esett. Ezzel szemben egy marihuánás cigaretta elszívása 4 pontos csökkenést von maga után.

A kutatók szerint az intelligenciahányados átmenetileg azért csökken, mert az agynak nehezére esik folyamatosan félbeszakítani a munkát, amíg a gazdája elektronikus üzeneteket küld. Ezáltal ugyanis lényegesen romlik a koncentrálóképesség.

A nők jobban bírják

A kutatók szerint az eredményeik bizonyítják, hogy az sms annyira lerontja a koncentrálóképességet, mint egy ébren töltött éjszaka. Szakértői becslések szerint a munkatársaknál jelentkező koncentrációcsökkenés évente több millió dollárjába kerül a nagyvállalatoknak.

Az IQ-romlás a nők és a férfiak körében eltérően magas. Míg a férfiak átlagosan 15 elvesztett ponttal számolhatnak, a nőknél az átmeneti csökkenés alig 5 százalék. A kutatók ezt arra vezetik vissza, hogy a nők inkább képesek több feladat párhuzamos elvégzésére.