Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Természetes drog szabályozza az éhséget

2001.04.12. 20:08
Azt már korábban is tudták, hogy a marihuána fogyasztása növelheti az étvágyat, most azonban kiderült, hogy az emberi agyban a marihuána hatóanyagához hasonló vegyület szabályozza az éhséget. A felfedezés segíthet az étvágyat csökkentő illetve növelő gyógyszerek kifejlesztésében.
A marihuána közismert mellékhatásai közé tartozik az a leküzdhetetlen nassolási inger, melyet fogyasztói éreznek. A dolog hatásmechanizmusát évtizedek óta kutatják a tudósok, akik most egy lépéssel közelebb jutottak az étvágyat fokozó illetve csökkentő gyógyszerek kifejlesztéséhez. Az emberi agyban ugyanis a marihuána kannabinoid nevű hatóanyagához hasonló, endokannabinoid nevű anyag szabályozza az éhséget, írja a Nature magazin április 12-i számában közölt tanulmány.

A Wired által ismertetett kísérletekből kiderült, hogy az egerek agyában az endokannabinoidok működése közvetlenül összefügg a zsírszövetek által termelt leptin nevű hormon működésével, amely csökkenti az étvágyat. Azok a génkezelt egerek, melyekben nem működött a kannabinoid funkció, éheztetés után jóval kevesebbet ettek, mint normális társaik.

Az endokannabinoidok kutatása elvezethet egy kóros kövérség elleni gyógyszer kifejlesztéséhez, mondják a kutatók. A francia Sanofi jelenleg pont az endokannabinoidok működését befolyásoló fogyasztószer kifejlesztésén dolgozik.

Jól ismert tény, hogy a leptin szabályozza a szervezet energiatartalékait. A kutatásokból kiderült, hogy a leptin az endokannabinoidok szintjét is befolyásolta. "Amikor megnövekedik a szervezet energiatartaléka vagy zsírtartalma, a leptin csökkenti az endokannabinoid-szintet. Koplalás esetén a leptinszint lecsökken és az endokannabinoid-szint megemelkedik" - mondja Raphael Mechoulam, az izraeli Héber Egyetem kutatója.

Vajon a kutatások alátámasztják a marihuána gyógycélú használatának biztonságosságát? A kísérletek vezetője, a virginiai Virginia Commonwealth University professzora, George Kunos szerint a tanulmány nem ad választ a marihuána orvosi célú felhasználásának nem kívánt pszichológiai mellékhatásai körüli félelmekre. A kísérlet eredményei azonban azt mutatják, lehetséges egy olyan gyógyszer kifejlesztése, amely aktiválná az endokannabinoidokat. Így létrejönne egy olyan étvágynövelő szer, melynek hatásmechanizmusa hasonló a marihuánáéhoz, azzal ellentétben azonban ez legális anyagnak számítana.

A marihuána orvosi célú használatát, birtoklását és eladását eddig kilenc amerikai állam legalizálta. Azonban még az orvosi igazolással rendelkező felhasználókat is elítélhetik a szövetségi törvények alapján, melyek továbbra is tiltják a marihuána fogyasztását.  • Eladnék
  • Hírek