Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

A tengerekből eltűnnek a halak

2003.05.15. 17:10
Az már vitán felül áll, hogy egyes halfajokat létében fenyeget a nagyipari léptékű halászat. Most viszont általánosságban sikerült igazolni, hogy a legkülönbözöbb tengeri ökoszisztémák létszáma egyszerre mutat csökkenést. A világ legnagyobb halászati feldolgozóüzemei közül több már összeomlott.
Az utóbbi évtizedek túlzott halászata nyomán 90 százalékkal csökkent a világtengerek nagyragadozóhal-állománya. Ez derül ki a világ halállományának első átfogó elemzéséből, amelyet a Nature tudományos folyóiratban jelentetett meg egy kanadai kutatócsoport.

A halifaxi Dalhousie egyetemen dolgozó Ransom Myers és Boris Worm vizsgálatai szerint 1952-höz képest alig tizedére zsugorodott a tőkehal, rája, fehércápa, az óriás laposhal, a tonhal és a fehér marlin állománya.

A biomassza is csökken

Ezen túl a nagy ragadozófajoknál megfigyelt visszaesés arra utal, hogy a kisebb halak száma, illetve a tengeri biomassza mennyisége is csökken. A tanulmányban az 1952 és 1999 közötti időszakból a világ halállományára vonatkozó valamennyi hozzáférhető adatot összegyűjtötték.

A pusztítás mértéke sokáig rejtve maradt, mert az óceánokon azelőtt elkezdődött az ipari halászat, mielőtt a halbiológusok pontos becsléseket tehettek volna az állományokra vonatkozóan.

Most viszont az archívumok átvizsgálásával sikerült néhány kapaszkodót találni a kereskedelmi kitermelés kezdetének idejéből is. A kutatók néhány olyan halászati társaság adatat tudták használni, amelyek az 50-es és 60-as években az antarktikus vizeken, a Thai-öbölben és az Atlanti óceán északnyugati részén működtek.

Fogynak

További adatokat az 50-es évektől kezdődően tonhalat, kardhalat és nagy ragadozó halakat a nyílt óceánon vontatóhálóval fogó japán hajók feljegyzései szolgáltattak. A független forrásokból ugyanaz derült ki: a halállomány az ipari halászat beindulása után néhány évvel drámai mértékben megfogyatkozott.

Az ilyen gyors veszteség azt is jelenti, hogy a kár bekövetkezik, mielőtt felismernék, vagy az állami szabályozás életbe léphetne. A nagy ragadozó halak ma kifogott példányai a kutatók szerint alig nyomják egyötödét-felét a korábban megfigyeltnek.

Kihalófélben

"Az intenzív lehalászás okozta nyomás már akkora, hogy szinte lehetetlen a szaporodásuk. Világossá kell válnia, hogy néhány faj a kihalás szélére ért" - fogalmaz a tanulmány.

A jelek szerint a populációk mérete a korábbi egytizede körül stabilizálódik. Ransom Myers szerint a halállomány azért állapodhat meg ezen a szinten, mert a lecsökkent fogási ráták miatt más vizeken, vagy más halfajokkal próbálkoznak a nagy halászhajók.

A legsúlyosabban érintett fajok esetében a kutatók szerint el kell érni a halászati kvóták legalább 50 százalékos csökkentését. "Valaha az óceánokban tekintélyes méretű halak, valóságos tengeri szörnyek éltek. A Hemingway által is megörökített korban a halászok szigonyokkal húzták a csónakjukba a három méteres kardhalakat" - emlékeztetett az United Pressnak adott nyilatkozatában Jeremy Jackson amerikai biológus.