Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Szombat a századelő legszerencsésebb napja

2007.07.06. 11:29
Az Egyesült Államokban országos hisztéria alakult ki 2007. 07. 07. körül - a hetes mint szerencseszám miatt sokan most szombatra időzítették esküvőjüket, és a kaszinók, a szállodák is dugig lesznek. Nálunk bezzeg semmi: a hetedik kerületi házasságkötő teremben például konkrétan senki sem esküszik szombaton. Aki lekésett, viszont hisz a hetesben, még mindig vehet egy lottószelvényt.

Kinek mi jut eszébe a 7-es számról? A hétfejű sárkány? A hét törpe? A 007-es ügynök? A hét mesterlövész? Az biztos, hogy akik hisznek a szerencsés hetesben, nagy nap elé néznek: szombaton, 2007. 07. 07-én olyan sok hetes lesz egyszerre a naptárban, hogy azt kár kihagyni - ennél sokkal szerencsésebbek csak Mária Terézia uralkodása idején, 1777-ben voltunk, és legközelebb 70 év múlva leszünk. Úgyhogy irány a lottózó, a kaszinó vagy a házasságkötő terem!

Dongják körül, mint húst a légy!

Az Egyesült Államokban, ahol amúgy is hódít az intézményesített babona (sok középületnek például nincs 13. emelete, a 12. után a 14. következik), hihetetlen várakozás előzi meg 2007. 07. 07-ét. Mint azt az AP hírügynökség Atlantic Cityből, a szerencsejátékok keleti parti fellegvárából jelentette, a kaszinók a 7-es szám köré épített reklámhadjáratokat indítottak, és a szerencsejátékosok teljesen szokatlan módon előre lefoglalják a helyeket az asztaloknál, nehogy elszalasszák a szerencsét. A kaszinók ajánlatában szerepelnek a 7 dolláros italajánlatok, a 777 dolláros luxuskarórák, és az Atlantic City-beli Tropicana kaszinó 7777 dollárért ajánl kétszintes lakosztályt két színház- és fürdőjeggyel, illetve vacsora- és bevásárlókuponokkal.

Mindehhez Amerikában legalább háromszor annyian készülnek összeházasodni most szombaton, mint egyéb, átlagos napokon - köztük a Született feleségekből ismert Eva Longoria és a San Antonio Spursből ismert kosaras, Tony Parker. A The Knot nevű esküvői szájt egyik vezetője az AP-nek elmondta: a tagok közül 38 000-en akarnak összeházasodni a bűvös napon, míg egy átlagos szombaton csak úgy 12 000-en. "Soha nem láttam még ehhez foghatót. A hetest mindig a legszerencsésebb számnak tartották, és egyszerre három hetessel a vőlegények és a menyasszonyok úgy érzik, most megütik a főnyereményt" - mondta a szájt vezetője az AP-nek.


Longoria és Parker, a szerencsés
New Yorkban az esküvőlázat meglovagolva a Central Park-beli Ritz Carlton Hotel 77 fős esküvői rendezvényt kínál hétemeletes tortával, a menyasszonynak hét darab Tiffany-gyémánttal és hét, a szállodában eltölthető éjszakával. A csomag ára, nem fogják elhinni, 77 777 dollár. Akik igazán bíznak a szerencsében, semmit sem bíznak a véletlenre: legalább száz olyan amerikai párról tudni, akik a sok 7-es szombaton pontban 7 órára tűzték ki az esküvő időpontját a lehető legidiótább helyszíneken, főleg vidámparkokban - a Six Flags 12 amerikai helyszíne közül szombat reggel 7 órakor hétben rendeznek esküvőt. Ugyanezen a napon Tennessee állam keresztényei a Tennessee Titans focicsapat nashville-i stadionjába gyűlnek imára, hiszen a 7-es számnak a Bibliában is nagy jelentősége van.

Kettő vitéz és tudós négy


Lucky Luke
És nálunk? Úgy tűnik, semmi különös. Zsembery Orsolya, az Esküvő portál munkatársa nem tapasztalt az amerikaihoz hasonló rohamot. "Ez olyan, mint az Y2K-probléma , előre tudni kell róla, különben nem lehet tervezni" - mondta. Mivel a házasságkötő termeket sokan már januárban-februárban lefoglalják a nyárra, akinek most jut eszébe, micsoda jó ötlet lenne 2007. 07. 07-én összeházasodni, már elkésett, mondja Zsembery, aki szerint az utóbbi idők legérdekesebb esküvői jelensége az volt, hogy a Gyurcsány-csomag bevezetésének hatására "számilag és érdeklődésileg" is megcsappant a kereslet az esküvők iránt. De annak nem sok köze van a heteshez. Vagy mégis? Emlékezzünk: tavaly októberben a miniszterelnök hét bő esztendőt ígért a beruházásokban, novemberben hét, a kormány és az önkormányzatok munkáját összehangoló javaslattal állt elő, és nemrég egészen pontosan hét poszton hajtott végre személycserét a kormányban.

De ez mellékszál, nyomozzunk tovább a házasságkötőknél. Mondjuk a hetedik kerületinél.
- Ugye önöknél is megnőtt azok száma, akik szombaton kötnek házasságot? - tesszük fel a teljességgel szakmaiatlan, bár legalább optimista kérdést Havasi Mária anyakönyvvezetőnek, de ő nem hagyja magát.
- Hát azt nem mondhatnám.
- Na de mégis.
- Nálunk konkrétan egyetlen esküvő sem lesz szombaton.

Sajnos az sem tehet sokat, akinek most jut hirtelen eszébe megcsinálni a szerencséjét: mint Havasi elmondta, a magyar törvényi előírások szerint a házasságkötést 30 nappal előre be kell jelenteni, úgyhogy ha valaki 2007. 07. 07-én 7 órakor szeretne megházasodni a 7. kerületben, bőven elkésett.

A hetes szám misztifikálásában a hazai ezoterika állócsillaga, az ezoterikus.hu júliusi számmisztika-naptára sem segít sokat: 2007. 07. 07-re mindössze annyit tanácsol, hogy " ezen a napon használd ki rejtett képességeidet, kreativitásodat". Ráadásul a számmisztikusok szerint a 7-es nem is egyértelműen szerencseszám: "Az isteni hármas és a földi négyes összegét adó szám a 7-es, a makrokozmoszt és a mikrokozmoszt jelképezi. Határozatlanság, befejezetlenség, káosz..." - írja az ezoterikus lap, amely szerint igaz ugyan, hogy a 7-eshez kötjük a győzelmeket, spiritualitást és misztikumot, de "negatív oldala, hogy ezt a számot hozzák összefüggésbe a hamisítással, a csalással, lopással, botránnyal és szélhámossággal is."

Fölsír a hat, de mire mégy?

Hogy akkor most szerencsét hoz-e a hetes, vagy a balsorsot idézi, talán soha nem tudjuk meg. Annyi biztos, hogy a számnak óriási jelentősége van nemcsak a judeo-keresztény kultúrkörben, hanem más kultúrák hagyományaiban, vallásaiban is. Ne feledjük, hogy akár a Tórát, akár a Bibliát olvassuk, Isten mindenképpen hat nap alatt teremtette a világot, aztán a hetediken pihent meg; a zsidóknál az Ómer-számlálás hétszer hét hétig, azaz negyvenkilenc napig tart; a kereszténység hét fő erényt, hét fő bűnt és - a római katolikus egyház - hét szentséget ismer.

És azt tudták, hogy a Jelenések könyvében felbukkanó három fenevad fejeinek száma leírható 7*10*7+7*10*10+7*10 formában? (Megfejtés: 1260.) Arról már nem is beszélve, hogy az iszlám szerint hét föld és hét menny létezik, a taoista jin-jangban a jang szimbolikus száma épp a hetes. És hány lépést tett meg a kis Buddha születésekor? Na hányat?