Nem volt váratlan a földrengés

2009.10.01. 11:56
Az indonéziai földrengés nem érte váratlanul a tudósokat, régóta sejtették, hogy a törésvonalon élők alatt megmozdul a föld. Csak azt nem tudták megjósolni, hogy mikor.

A szerdai indonéziai földrengés elsősorban a kilencszázezer embernek otthont adó Padangot rázta meg. A város ugyanazon a törésvonalon fekszik, aminek rengései a 2004-es cunamit is okozták. Az öt évvel ezelőtti katasztrófa után több kutatás is próbálta jobban előrejelezhetővé tenni a térség földmozgásait, de ezek nem jártak sok sikerrel.

A törésvonal az eurázsiai és a csendes-óceáni tektonikus lemezek találkozásánál nyúlik el, Szumátra nyugati részén több száz kilométer hosszan a part mellett halad végig, ott is, ahol Padang található. Ebben a térségben évmilliók óta nyugtalan a föld. A törésvonal egyik legnevesebb kutatója, az amerikai Kerry Sieh másfél évtizede tanulmányozza a lemezek mozgásait, és többször figyelmeztetett már arra, hogy a várost katasztrófa fenyegeti. Padang ugyanis nemcsak hogy törésvonalra épült, de a város lakosságának fele a parttól számítva öt kilométeren belül él, ami azt jelenti, hogy egy 2004-eshez hasonló cunami ebben a régióban még több áldozatot szedne.

A Padang környéki földrengések 1990-től 2008 elejéig. A pontok mérete a rengések erősségét jelzi, a színek a mélységét. A legtöbb rengés 6-os vagy kisebb erősségű (kép: U.S. Geological Survey)
A Padang környéki földrengések 1990-től 2008 elejéig. A pontok mérete a rengések erősségét jelzi, a színek a mélységét. A legtöbb rengés 6-os vagy kisebb erősségű (kép: U.S. Geological Survey)

Sieh és kollégái azonban nem tudták előre jelezni a mostani földrengést. „Lesz egy újabb hatalmas földrengés Szumátra nyugati partjainál. Lehet, hogy holnap, lehet, hogy húsz év múlva, de nem kétséges, hogy megtörténik, és ha a város nem készül fel, nagyon sok ember meg fog halni” - nyilatkozta a tudós 2005-ben a Time-nak. Sieh bizonytalanságának oka az, hogy a földrengések egyszerűen nem jósolhatók előre időben. Radonkoncentráció-mérésekből, felhők és a mágneses mező változásainak kutatásából próbálnak prognózisokat készíteni, de ezek a módszerek megbízhatatlanok.

„Nagyon lassú tektonikai folyamatokról beszélünk, a lemezek évente néhány centit vagy akár csak néhány millimétert mozdulnak el” – mondta dr. Tóth László, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet Szeizmológiai Főosztályának szeizmógusa májusban, amikor Olaszországban volt 6,2-es erősségű rengés. „A kőzetlemezek deformálódnak, és egyszer csak eltörnek, de nem lehet prognosztizálni, hogy ez időben mikor fog bekövetkezni. Hogy hol várható földrengés, azt nagyjából lehet tudni, de hogy mikor és milyen méretű, hogy egy nagy reccsenés következik be vagy sok kis roppanás, azt nem lehet megmondani.”

Padangnál sem lehetett megmondani. A város térségében folyamatosan mozgott a föld, volt olyan hónap, amikor húsz kisebb rengés történt. A helyiek megtanultak együtt élni ezekkel, és 2004 után inkább a cunamitól tartottak, mint a földrengésektől (az ingatlanárak le is mentek a part mellett).

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport