Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Magukat szoptatják a gyászoló makákók

2009.10.06. 11:25 Módosítva: 2009.10.06. 11:25
Marokkóban megfigyelték, amint nőstény makákók magukat szoptatták, saját anyatejüket itták.

A tudósok által ritkán észlelt magatartást talán a szomorúság következménye, mivel mindegyik majomnál akkor fordult elő gyakrabban az önszoptatás, ha kicsinyük elpusztult. A szakemberek szerint a nőstények a szoptatással enyhíthetik a stresszt, de az is lehet, hogy az immunrendszerüket erősítik. Bármi áll is a szokás hátterében, a viselkedés kulturálisan tanultnak tűnik – írja a BBC.

A magatartást Bonaventura Majolo professzor és tanítványa, Richard McFarland a berbermakákók (Macaca sylvanus) két csapatának tanulmányozása közben észlelte a marokkói Atlasz-hegységben. Ez a makákófajta az egyetlen, amelyik Ázsián kívüli területen él. A tudósok az egyik megfigyelt csapatban négy nőstényt láttak, amint önmagukat szoptatták, amikor még a kicsinyeik éltek. Miközben egyik mellbimbójukból kicsinyük szopott, a másik mellbimbójukat ők maguk kapták be, és néhány másodpercig a szájukban tartották, aztán a maguk által szopott mellükre helyezték a szopó kismajmot. A szakemberek szerint ez a magatartás serkenti vagy javítja az anyatej áramlását, és elősegíti a kicsinyek táplálását.

Nem sokkal ezután mind a négy megfigyelt nősténynek elpusztult a kicsinye. Három anya eltűnt, de a negyedik nőstény, Jessica még hat órán át hurcolta halott kölykét, mielőtt odébbállt. A kölykök pusztulása után a nőstények sokkal hosszabb ideig alkalmazták az önszoptatást, egy-egy alkalommal akár két percig is. Kölyke halála után Jessica 106 napon át fordult az önszoptatáshoz. Hasonló viselkedést tudósok eddig csak vadon élő kecskéknél és csimpánzoknál figyeltek meg. A tudósok egyelőre csak találgatnak; szerintük az önszoptatással a majmok visszanyerik a tejtermelésbe fektetett energiát, vagy gátolják a mell tejcsatornáinak eldugulását, esetleg az immunrendszerüket erősítik.

„Szerintem a legérdekesebb magyarázat az, hogy az önszoptatás a kölyök elvesztésének érzelmi következményeivel áll kapcsolatban” – mondta Majolo, aki a megfigyelésről az American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban közölt részleteket. „Az embereknél és más fajoknál a szoptatás a prolaktin, a tejelválasztást megindító hormon kibocsátásán keresztül csökkenti a stresszt. Így lehetséges, hogy az önszoptatás csökkenti a kölyök elvesztése okozta általános stresszt.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport