Oszkár
20 °C
29 °C

Orosz cég végezheti a paksi helyreállítást

2003.08.18. 15:02
A Paksi Atomerőmű igazgatósága az orosz TVEL-t választotta ki az erőmű 2-es blokkjának karbantartása során történt üzemzavar következményeinek elhárítására - jelentette be Molnár Károly a PA Rt. Igazgatóságnak elnöke hétfőn. A másik pályázó a német-francia Framatome-ANP volt. Az orosz cég az engedélyeztetési eljárást követően nyolc hónap alatt végezi el a munkát.
A Paksi Atomerőmű Rt. hétfői igazgatósági ülésén megszületett döntés szerint a két pályázó, a francia német Framatome APN és az orosz TVEL közül az utóbbi kapja a megbízást az áprilisi üzemzavar következményeinek elhárítására.

Két hónapig tart

A TVEL 4 millió 550 ezer US dollárt, hozzávetőleg egymilliárd forintot kér a tisztítótartályban lévő tönkrement üzemanyag-kazetták kiemeléséért, s a tárolóban történő biztonságos elhelyezéséért. A munkát hat hónap előkészület után 2 hónap alatt végzi el. Ebbe nem számít bele a szükséges engedélyek megszerzéséhez szükséges idő.

Az igazgatóság ülését követő sajtótájékoztatón Kocsis István, vezérigazgató elmondta: a pályázatokat értékelő, kizárólag a biztonságot és műszaki tényezőket figyelembe vevő, külső szakértőkből is álló bizottságok 182 ponttal értékelték a TVEL, és 158-cal a francia német cég pályázatát. Ezt követően, az igazgatóság, megismerve a korábban figyelmen kívül hagyott határidőre és a költségre vonatkozó adatokat, egyhangúan elfogadta az előkészítők javaslatát, s megbízta a vezérigazgatót, kösse meg a szerződést az orosz céggel.

Drágább franciák

Az üzemzavar következményeinek elhárítását orosz szakemberek végzik, de a munkát magyar szakemberek irányítják. A vezérigazgató elmondta, a Framatome APN az oroszoknál drágábban és lassabban végezte volna el a munkát, de a határidő és az ár közlésére nem kapott tőlük felhatalmazást.

"A jelentés megállapította azt is, hogy az üzemzavar során sem az erőmű dolgozóit, sem a lakosságot nem veszélyeztette a radioaktív anyagok kibocsátása, és - a nemzetközi gyakorlatban szokatlan módon - kitért arra is, hogy a vezérigazgató az üzemzavar elhárítása során megfelelő intézkedéseket tett" - mondta Molnár Károly.

Vizsgálják, hogy újraindítható-e

A kettes blokk újraindítását illetőn Molnár Károly elmondta, a blokk tökéletesen ép, üzemképes és folynak a vizsgálatok,hogy újraindítsák-e míg folyik a mellette lévő szerelőaknában lévő tisztítótartály és a benne lévő fűtőelemek kiemelésének előkészítése. Pakson egyre inkább az a vélemény, ezt a biztonság veszélyeztetése nélkül, nyugodtan meg lehet tenni - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Rt. Igazgatóságának elnöke ismertette a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ)Pakson járt szakembereinek az üzemzavarral kapcsolatos vizsgálatairól szóló, éppen hétfőn közzétett hivatalos jelentését. Ebben a NAÜ szakemberei megállapították, hogy az üzemzavart a Framatome APN hibája okozta, hozzáfűzve hogy a paksiak azért hibásak, mert túlságosan megbíztak a nagyhírű cégben.