Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két hónapra leáll a nagy hadronütköztető

2008.09.20. 17:51
Egy nappal újraindítása után szombaton ismét le kellett állítani a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését, a nagy hadronütköztető gyűrűt (LHC), az újabb meghibásodás két hónapos leállást von maga után.

Mint ez Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) szóvivője, James Gillies közölte, valószínűleg elektromos csatlakozási hiba miatt történt a meghibásodás, a gépezet javításra szorul.

Az LHC-t először szeptember 10-i üzembe helyezése után néhány nappal állították le a hűtőrendszerben keletkezett áramellátási zavar miatt.

A részecskegyorsítóban "mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni. A kutatók szerint ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénz-érme nagyságú objektum robbanása indította el a folyamatot, amely a csillagok, a bolygók és az élet kialakulásához vezetett.

A 6,4 milliárd eurós (1530 milliárd forintos) kutatási programban csaknem kétezer tudós vesz részt. Olyan kérdésekre keresik a választ, hogy például az univerzum keletkezésekor az első milliomod másodperc előtti időben létező anyagnak milyen volt a sűrűsége és a hőmérséklete.