Géza
6 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Két hónapra leáll a nagy hadronütköztető

2008.09.20. 17:51
Egy nappal újraindítása után szombaton ismét le kellett állítani a világ legnagyobb részecskegyorsító berendezését, a nagy hadronütköztető gyűrűt (LHC), az újabb meghibásodás két hónapos leállást von maga után.

Mint ez Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) szóvivője, James Gillies közölte, valószínűleg elektromos csatlakozási hiba miatt történt a meghibásodás, a gépezet javításra szorul.

Az LHC-t először szeptember 10-i üzembe helyezése után néhány nappal állították le a hűtőrendszerben keletkezett áramellátási zavar miatt.

A részecskegyorsítóban "mini-ősrobbanást" kívánnak létrehozni. A kutatók szerint ugyanis 13,7 milliárd évvel ezelőtt egy aprópénz-érme nagyságú objektum robbanása indította el a folyamatot, amely a csillagok, a bolygók és az élet kialakulásához vezetett.

A 6,4 milliárd eurós (1530 milliárd forintos) kutatási programban csaknem kétezer tudós vesz részt. Olyan kérdésekre keresik a választ, hogy például az univerzum keletkezésekor az első milliomod másodperc előtti időben létező anyagnak milyen volt a sűrűsége és a hőmérséklete.