Judit
2 °C
7 °C

Megtámadták a részecskegyorsító rendszerét

2008.09.15. 12:25
Hekkerek feltörték a Large Hadron Colliderben (LHC) számítógépes rendszerét. Kárt ugyan nem okoztak, de rámutattak a világ egyik legnagyobb és legdrágább tudományos berendezésének a védtelenségére.

Nem sokkal az LHC beindítása után a Group 2600 elnevezésű hekkercsoport hozzáfért a részecskegyorsító Compact Muon Solenoid detektorát felügyelő számítógépekhez. A CMS egyike annak a négy kulcsfontosságú alrendszernek, amelyek az egymással ütköző protonokat monitorozzák. A tudósok abban bíznak, hogy e műszer segítségével rátalálnak a Higgs-bozonra, illetve a szuperszimmetria és extra dimenziók létezésére is keresnek bizonyítékokat.

A laikusok nagy része leginkább amiatt aggódik, hogy a kísérletek során létrehozott fekete lyukak majd elnyelik a Földet, de a fizikusok szerint ennek esélye egyszerűen nulla. Szakértők szerint a hekkertámadások sem okozhatnak apokalipszist, a rendszer védtelensége egészen más jellegű problémára mutat rá. A világ legdrágább kísérleteinek az eredményét akár néhány unatkozó hekker is módosíthatja.

Az LHC egyik első képe – kattintson a nagyításhoz! (kép: CERN)

Egyetlen lépésre voltak a hekkerek központi számítógépek a feltörésétől, írja a Wired, de nem dolgoztak tovább, és a már feltört rendszeren sem okoztak károkat. Hagytak egy figyelmeztető üzenetet, miszerint jobban jártak a tudósok ezzel a támadással. Ez való igaz, elég kellemetlen lett volna, ha a biztonsági hibákra rosszindulatú hekkerek találnak rá.

A rendszer tervezésekor valaki súlyos hibát követett el, egy ilyen költséges tudományos berendezésnek sokkal nagyobb biztonságban kellene lennie. Még aggasztóbb, hogy a Wired beszámolója szerint a lehetséges hibákról már tavaly novemberben tudtak, mégis így indították el az LHC-t.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?