Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Megtámadták a részecskegyorsító rendszerét

2008.09.15. 12:25
Hekkerek feltörték a Large Hadron Colliderben (LHC) számítógépes rendszerét. Kárt ugyan nem okoztak, de rámutattak a világ egyik legnagyobb és legdrágább tudományos berendezésének a védtelenségére.

Nem sokkal az LHC beindítása után a Group 2600 elnevezésű hekkercsoport hozzáfért a részecskegyorsító Compact Muon Solenoid detektorát felügyelő számítógépekhez. A CMS egyike annak a négy kulcsfontosságú alrendszernek, amelyek az egymással ütköző protonokat monitorozzák. A tudósok abban bíznak, hogy e műszer segítségével rátalálnak a Higgs-bozonra, illetve a szuperszimmetria és extra dimenziók létezésére is keresnek bizonyítékokat.

A laikusok nagy része leginkább amiatt aggódik, hogy a kísérletek során létrehozott fekete lyukak majd elnyelik a Földet, de a fizikusok szerint ennek esélye egyszerűen nulla. Szakértők szerint a hekkertámadások sem okozhatnak apokalipszist, a rendszer védtelensége egészen más jellegű problémára mutat rá. A világ legdrágább kísérleteinek az eredményét akár néhány unatkozó hekker is módosíthatja.

Az LHC egyik első képe – kattintson a nagyításhoz! (kép: CERN)

Egyetlen lépésre voltak a hekkerek központi számítógépek a feltörésétől, írja a Wired, de nem dolgoztak tovább, és a már feltört rendszeren sem okoztak károkat. Hagytak egy figyelmeztető üzenetet, miszerint jobban jártak a tudósok ezzel a támadással. Ez való igaz, elég kellemetlen lett volna, ha a biztonsági hibákra rosszindulatú hekkerek találnak rá.

A rendszer tervezésekor valaki súlyos hibát követett el, egy ilyen költséges tudományos berendezésnek sokkal nagyobb biztonságban kellene lennie. Még aggasztóbb, hogy a Wired beszámolója szerint a lehetséges hibákról már tavaly novemberben tudtak, mégis így indították el az LHC-t.