Árpád
-2 °C
3 °C

A költöző madarak látják a mágneses teret

2004.09.23. 11:00
Az Oldenburg egyetem kutatói a költöző madarak ideghártyáján olyan fehérjemolekulát fedeztek fel, amely kulcsszerepet játszik az állatok tájékozódásában a kontinenseket átszelő repülések során. A madarak gyakorlatilag raszteres kiosztásban látják, illetve érzékelik a földi mágneses tér szerkezetét.
Régi talány végére tettek pontot német kutatók, amikor vándormadarak ideghártyáján a mágneses teret érzékelő molekulákat fedeztek fel. A szemben lévő receptorok révén a madarak gyakorlatilag látják a Föld mágneses terét.

A kutatók hosszú éve vitáznak arról, hogyan sikerül a gólyáknak a délre vezető őszi, több ezer kilométeres útjuk után tavasszal minden nehézség nélkül visszatalálni az eredeti fészkükre.

Két feltételezés

Mostanáig két elmélet próbálta leírni a páratlan navigációs képesség rejtett működését. Az egyik szerint a madarak sejtjeiben elhelyezkedő mágneses részecskék segítik a pontos irány meghatározását.

A másik elmélet szerint az állatok szemében speciális fotoreceptorok működnek, amelyek mágneses terekre biokémiai reakcióval válaszolnak. Az oldenburgi egyetem kutatóinak most sikerült igazolni a fotoreceptor-elméletet.

Éjszakát szimuláltak

Henrik Mouritzen és munkatársai a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent beszámolójuk szerint vándormadarak ideghártya sejtjeiben cryptochrom molekulákat mutattak ki.

A kutatók a vizsgálataik során olyan körülményeket szimuláltak, mint amelyekkel a vándormadarak dél felé tartó éjszakai repülésük során találkoznak.

Ennek során kiderült, hogy a cryptochrom fehérjék a retina olyan idegsejtjeiben halmozódtak fel, amelyek az éjszakai tájékozódás során mutatnak aktivitást. Az évi kétszeri költözést nem végző madaraknál nem találtak cryptochrom molekulákat az ideghártyán. Ezen kívül esetükben éjszaka a költöző madarakhoz képest kisebb volt a retina sejtjeinek idegi aktivitása.

A gyors zizegés döntött

A kutatók szerint eredményeik egyértelműen utalnak arra, hogy a cryptochrom szerephez jut a vándormadarak földi mágneses térben való tájékozódásánál. 2004 tavaszán amerikai és német kutatók már találtak bizonyítékokat a fotoreceptor-elmélet mellett.

Gyorsan változó mágneses terekkel végzett kísérleteik során kimutatták, hogy a vándormadarak irányérzéke fizikai effektusok helyett biokémiai alapokon nyugszik.

Kémiai alapok

Oszcilláló mágnese tér ugyanis megzavarta az állatok tájékozódását, pedig a test sejtjeiben feltételezett mágneses anyag ilyen gyorsan változó mezőkre nem reagálhat. További kísérletekben sikerült kimutatni, hogy a kémiai reakciókat befolyásolják az oszcilláló mágneses mezők.

Az oldenburgi kutatók ugyanakkor óvnak a túl korai következtetések levonásától. Vizsgálatok sorára van még szükség annak megállapítására, hogy valóban a cryptochrom segíti a madarak tájékozódását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?