Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Magyar siker az Egyetemisták Nemzetközi Matematikaversenyén

2008.08.04. 13:41
Összesítettben az ELTE csapata végzett az első helyen a matematikushallgatók nemzetközi bajnokságán. A diákok arany, ezüst és bronz érmet is szereztek.

ELTE-siker született az Egyetemisták Nemzetközi Matematikaversenyén, amelyet idén a bulgáriai Blagojevgrádban rendeztek július 25-től 30-ig. Egyéniben az első helyen hármas holtverseny alakult ki az ELTE negyedéves matematikushallgatója, Rácz Béla András, valamint a Moszkvai Állami Egyetem és a Krakkói Jagelló egyetem egy-egy diákja között. Az egyetemek közötti nemzetközi megmérettetésben a tavalyihoz hasonlóan az ELTE végzett az élen.

A versenyen 4 kontinens 38 országából 89 egyetem 283 diákja vett részt. A Eötvös Loránd Tudományegyetem csapata mögött a Moszkvai Állami Egyetem csapata lett a második, a teheráni Sharif Egyetem a harmadik.

Az ELTE-t Hablicsek Márton, Hubai Tamás, Pach Péter Pál, Paulin Roland, Pongrácz András, Rácz Béla András és Strenner Balázs hallgatók képviselték.

Egyéni versenyben az ELTE hallgatói közül a kiemelt első díjas (Grand Frist Prize) Rácz Béla András mellett Pach Péter Pál, Paulin Roland, Pongrácz András és Strenner Balázs első díjat, Hablicsek Márton és Hubai Tamás pedig második díjat nyert. A szegedi Tudományegyetemről Gyenizse Gergő és Kórus Péter egy-egy második díjat nyertek. A Budapesti Műszaki Egyetemről Mészáros Tamás harmadik díjas lett, Vajas Dániel pedig Dicséretet (Honorable Mentioned) kapott. A csapatot Gyenes Zoltán doktorandusz kísérte, az előkészületeket Keleti Tamás irányította.

A verseny két napig tartott, a diákok mindkét nap hat feladatot kaptak, amelyek megoldására öt órájuk volt. Bár minden feladatra született tökéletes megoldás, senki sem tudta az összes feladatot megoldani. A három győztes a tizenkét feladatból tizenegyet oldott meg. A csapatok pontszámát a három legeredményesebb diák pontszámának összege adta.