Tizennyolc tonnás erővel harapott az őscápa

2008.08.04. 17:30
Számítógépes modellek szerint a nagy fehér cápa másfél millió éve kihalt őse hatszor erősebben harapott, mint a Tyrannosaurus rex.

A gyilkológépnek tartott félelmetes Tyrannosaurus rex nagyjából 3,1 tonnás erővel harapott, vagyis ekkora súlynak megfelelő erő esett minden egyes négyzetcentiméterre, amit az óriási hüllő megszorított állkapcsával. Az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a ma élő fajok közül a nagy fehér cápa harapása a legerősebb, körülbelül 1,8 tonnás. Az afrikai tigris ehhez képest gyenge, állkapcsának ereje csupán 560 kilogramm, az emberé pedig legfeljebb 80 kilogramm.

A ma élő cápa állkapcsának erejét az épület- és autótervezésnél használt számítógépes anyagvizsgálati módszerrel számolták ki. Egy 2,4 méteres példány koponyájáról készült komputertomográf-felvételek alapján háromdimenziós modellt állítottak elő, amellyel virtuális törésteszteket hajtottak végre. "Ezt a fenevadat a természet a szükségesnél is nagyobb erővel áldotta meg ahhoz, hogy elejtse és felfalja áldozatait" – mondta Steve Wroe kutatásvezető. "A harapási erőt ráadásul még a kivételesen éles fogakból álló cikkcakkos fogsor is fokozza, amellyel viszonylag csekély erőfeszítéssel is át lehet szakítani akár a vastag bőrt és az alatta meghúzódó zsírszövetet és az izmokat is."

A Carcharodon megalodon állkapcsa (kép: Wikipedia)

A Journal of Zoology című amerikai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatócsoport ugyanezt az eljárást alkalmazta a másfél millió éve kihalt Carcharodon megalodon maradványaival. A nagy fehér cápa őseként számon tartott ragadozó kifejlett példányai 16 méter hosszúak lehettek, tömegük pedig elérhette a száz tonnát.

A megalodon így harmincszor nagyobb lehetett a leszármazottnál, a vizsgálat pedig kimutatta, hogy harapási ereje legkevesebb 10,2 tonna volt, és elérhette akár a 18,2 tonnát is. Az őscápa ezzel a történelem legerősebb harapású teremtménye, hatszorosan felülmúlta a Tyrannosaurus rexet is. Az állat előszeretettel vadászott a nála nagyságrendekkel nagyobb bálnákra is. Először az uszonyukat és a farkukat harapta le, hogy ne tudjanak elmenekülni, és aztán kedvére fogyasztott a zsákmányból - áll a tanulmányban.  • Tippek
  • Betét