Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Jövőre piacra kerülnek a nanomemóriák

2004.07.02. 16:58
Hamarosan megkezdődik a szén nanocsöveken alapuló memóriák gyártása, és a forradalmian új termékek várhatóan jövő év végén megjelennek a világpiacon. Mindeközben amerikai vegyészek olyan elektromos vezetékeket fejlesztettek ki, amellyel még könnyebben összeköthetők a hagyományos szilíciumchipek és a szén nanocsövek.
Laboratóriumokban régóta gyártanak nanoszkopikus, azaz 10-9 méter átmérőjű elektronikus vezetékeket, többek között szén nanocsövekből, de az új anyagokat csak akkor lehet hasznosítani, ha valamiképpen összeköthetők a hagyományos összetevőkkel is. Jelenleg a chipek többnyire szilíciumból készülnek, ami igen nehezen létesít kapcsolatot a szén nanocsövekkel, de néhány amerikai vegyész kifejlesztett egy szilícium-nikkel keveréket, amellyel egyszerűen megoldható a probléma, írta a New Scientist.

A Harvard Egyetemen kutató Charles Lieber és munkatársai egy húsz nanométer átmérőjű szilíciumszálat vontak be nikkellel, majd a vezetéket 550 Celsius-fokra hevítették, hogy a két elem összekeveredjen. A tudósok szerint az így létrejött nikkel-szilicid szál jó vezetőképességű, de még sok akadályt kell leküzdeniük.

Jönnek a nanochipek

Bár Lieber megoldásának széleskörű elterjedésére még sokat kell várnunk, a nanotechnológia debütálása a számítástechnikában már jövő év végén megtörténhet. A Cnet információi szerint két félvezetőgyártó már biztosan vásárolt magának szén nanocsöveken alapuló gyártási technológiát, amellyel a jelenlegieknél gyorsabb memóriákat lehet készíteni.

Ezt a technológiát a Nantero fejlesztette ki, és a vállalat vezérigazgatója, Greg Schmergel szerint az egyik vásárlójuk igen komoly piaci szereplő, amely saját gyártókapacitással is rendelkezik, a cég nevét azonban nem árulta el. A másik vevőjük az LSI Logic, mely cég valószínűleg már jövő év végén piacra dob nanotechnológiára épülő termékeket. Schmergel szerint cége számos más gyártóval folytat tárgyalásokat, de ezzel kapcsolatban nem közölt részleteket.

Gyors siker

A Nantero memóriachipjei sokkal gyorsabbak a statikus random elérésű memóriáknál (SRAM), amelyet főképp a processzorok gyorsítótáraiban használnak, mondta Schmergel, ráadásul nemfelejtők, tehát a hagyományos számítógépes DRAM memóriák helyét is átvehetik.

A Nantero sikere az újszerű kialakításnak köszönhető. A mérnökök a nanocsöveket egy hordozófelületre viszik fel, és erre hagyományos litográfiai módszerrel rajzolják fel a szén nanoszalagokat a hordozóval összekötő elektronikus kontaktokat. A módszer előnye, hogy a csövek állása és hasonlósága egyáltalán nem számít, működésükhöz csak a mechanikai tulajdonságuk lényeges. Thomas Rueckes, a vállalat vezető mérnöke egyébként már néhány évvel ezelőtt kifejlesztette a módszert, de csak nemrégiben tudta elfogadtatni szabadalmát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!