Valér
4 °C
8 °C

Tiszta a levegő Budapesten

2004.10.23. 15:23
Magyarország és benne Budapest örvendetesen kis szennyezettséget mutat a főként autók által kibocsátott, mérgező nitrogén-dioxid tekintetében. Az Envisat műhold gáztérképe szerint térségünkben Prága és Katowice is szennyezettebb, mint Budapest. A legtöbb gázt az Észak-Olaszországban élők és a Benelux államok lakói lélegzik be. Ugyanakkor aki Magyarországon él, tizenegy hónapot veszít az életéből, többek közt a nitrogén-dioxid miatt, figyelmeztet a Levegő Munkacsoport.
Tévedés, hogy Magyarország fulladozna a rossz levegőben, derült ki egy nemrég nyilvánosságra hozott műholdas térképről, mely a levegő nitrogén-dioxidtartalma alapján készült. A tüdőkárosító gáz nagy százalékban az autók kipufogóiból kerül a légkörbe. Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) 2003 január és 2004 július között gyűjtötte a szennyezettségi adatokat az Envisat űrszondáról.

A Föld légkörében örvénylő különféle gázok fényelnyelése más és más; ezen az elven készült a műholdas térkép. A leginkább szennyezett területek fölött sárgásra, a legsúlyosabb esetben barnásra színeződik a térkép, míg a legtisztább levegőjű részeket zöld, illetve kék színnel ábrázolják.

Egybefüggő gázmező Észak-Olaszországban

Magyarország területén egyedül a főváros fölött és környezetében láthatunk sárga foltokat, egyébként egyhangú zöld szín fedi a Kárpát-medencét. A legszennyezettebb európai területnek a Benelux államok mélyföldje és Észak-Olaszország bizonyult: ezeken a helyeken a magas koncentrációjú nitrogén-dioxid nagy, összefüggő területeket borít. Rotterdam, Brüsszel, Köln, Bonn, Torino, Milánó és Velence fölött sötétbarna a térkép.

A hozzánk közel eső országok nagyvárosai közül Prága és Linz, valamint Katowice helyzete tűnik a legkritikusabbnak. Bécs szennyezettsége a térkép szerint körülbelül megegyezik Budapestével. London, Párizs, Barcelona és Madrid felett szigetszerűen bebarnul a térkép, míg Róma, Nápoly, München és Athén helyzete valamivel kevésbé tűnik veszélyesnek.

Hajók, erdőtüzek

Világviszonylatban Észak-Amerika, Közép-Amerika, Európa, valamint Kína északkeleti részének nagyvárosaiban a legnagyobb a gáz koncentrációja, írják az ESA honlapján közölt elemzésben. Délkelet-Ázsia és Afrika fölött is nő a nitrogén-dioxid-szennyezés, ami főként az erdőégetésekkel magyarázható. Erőművei miatt Dél-Afrika kiemelkedően szennyezettnek számít a kontinensen. A nitrogén-dioxidot hajók is kibocsáthatják: ezek máris jelentős szennyezést okoztak a Vörös-tenger és az Indiai-óceán biznoyos részei felett.

Mínusz tizenegy hónap

Meglepők a kutatás Magyarországra vonatkozó eredményei, mivel a nitrogén-dioxid-értékek folyamatosan az egészségügyi határ fölött vannak Budapest belvárosában, mondta az Indexnek Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport munkatársa, hozzátéve, nem látta még az ESA térképét.

"Ráadásul a WHO (Világegészségügyi Szervezet) nemrég hozta nyilvánosságra azt a kutatást, ami a légszennyezés élettani hatásainak szempontjából vizsgálta a kérdést - mondta Simon. - Eszerint aki huzamosabb ideig Magyarországon él, a levegő szennyezettsége miatt tizenegy hónapot veszít az életéből." Ez a legrosszabb érték Európában - rajtunk kívül csak a Benelux államok és Észak-Olaszország produkált ilyen negatív eredményt.

A nitrogén-dioxid a vörös vértestre is veszélyes
Vörösesbarna, szúrós szagú, savas kénhatású gáz.
A nitrogén-dioxid legtöbbször nem közvetlenül kerül a levegőbe, hanem többnyire más nitrogén-oxidokból keletkezik. Ez utóbbiak a nem megújuló energiaforrások (szén, kőolaj, földgáz) elégetéséből származnak, gyakran az autók kipufogójából kerülnek a levegőbe. A városokban a nitrogén-dioxid 80 százalékát a gépjárművek bocsátják ki. A gáz legfőbb ipari forrásai: salétromsavgyártás, hegesztés, kőolaj-finomítás, robbanóanyagok használata és az élelmiszeripar.
A molekula az emberi és állati nyálkahártyákhoz kapcsolódva salétrom-, illetve salétromos savvá alakul és károsítja a szövetet. A vérben található hemoglobint átalakítja, ami által a vértest képtelen lesz oxigént szállítani. Az állandó nitrogén-dioxid-bevitel csökkenti a tüdő ellenálló képességét, súlyosbítja az asztmát, légúti megbetegedésekhez vezet, egy idő után gyengül a tüdőfunkció és megváltozhat a vérkép.
Forrás: Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség