Kornélia
1 °C
14 °C

A vezérigazgató szerint a francia üzemeltető elismerte felelősségét

2003.05.12. 20:40
A paksi atomerőműben végzett vizsgálatok megállapították, hogy a súlyos üzemzavar oka a Framatome ANP által legyártott és üzemeltetett tisztítótartály hűtő- és ellenőrzőrendszerének tervezési hibája volt, amelyre a többszintű magyar ellenőrzés és engedélyeztetés során sem figyeltek fel. A francia üzemeltető meglepődött, szerintük a baleset több tényező szerencsétlen egybejátszásának számlájára írható.
A Paksi Atomerőmű Rt. és a Framatome ANP közösen készített jelentést az erőmű kettes blokkjában 2003. április 10-11-én bekövetkezett üzemzavarról. Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója a sajtó képviselői előtt elmondta, hogy "a Paksi Atomerőműben a fűtőanyag-kötegek tisztítási művelete során bekövetkezett súlyos üzemzavar egyértelmű oka a Framatome ANP által tervezett és gyártott és üzemelt tisztítótartály hűtő- ellenőrzőrendszerének tervezési hibája, amelyet a többszintű magyar ellenőrzési és engedélyezési rendszer sem tárt fel." Kocsis elmondta, hogy a tisztítási feladatról szóló megbízást 1999-ben nyerte el a Siemens, a cég később francia kézbe került, és nevet változtatott. Jelenleg egyedül a Framatome rendelkezik referenciával ilyen munkálatokra, hiszen a lerakódások problémája eddig kizárólag a paksi erőműben fordult elő.

Meglepődtek

Kocsis István elmondása szerint a Framatome elismerte, hogy a cég felelősségi körében, tervezési hiányosságok miatt jött létre az üzemzavar. A hiányosságok a tervezés során abban jelentkeztek, hogy nem készültek fel minden lehetséges eseményre, valamint nem volt megfelelően műszerezve a tisztítótartály.

Ugyanakkor a FANP németországi részlegének szóvivője a francia hírügynökségnek azt mondta, meglepetéssel fogadták, hogy a balesetért cégüket hibáztatják. Szerintük túl korai még az ügyben véleményt formálni, az események elemzése még folyik.

A mostani ismeretek szerint - idézte az MTI a szóvivőt - a baleset több tényező szerencsétlen egybejátszásának számlájára írható, lezajlásának igazi okai még nem ismeretesek. Azt reméljük, hogy a vonatkozó elemzéseket még májusban elvégzik - tette hozzá.

Foglalt volt a daru

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre
A jelentés szerint öt sikeres tisztítási kör után a hatodik töltetet a folyamat végén nem távolították el, mert a tisztítókonténer fedelének eltávolításához és a konténer kiürítéséhez szükséges daru és az átrakodógép nem volt biztosított, írta a jelentés. Ehelyett a tisztítórendszer részét képező hűtőkörre kapcsolták a mosótartályt, és ezt az üzemállapotot a fontosabb karbantartási munkálatok miatt huzamosabb ideig kellett fenntartani. A kilépő víz hőmérséklete teljesen normális volt, a műszerezettségi hiány miatt azonban nem tudták, hogy a kazetták több száz fokra hevültek. A tartályba áramló hideg víz a kazetták burkolatának vízütését okozta és széttörtek a fűtőelemek. A műszaki elemzés megállapította, hogy a súlyos üzemzavar közvetlen oka a fűtőanyag hűtési elégtelensége volt.

Jelenleg arról folytatnak vizsgálatot, hogy a belső ellenőrzés hol volt hiányos, miért nem szűrték ki a Framatome berendezését még mielőtt az Országos Atomenergia Hivatal elé került.

Keresik a megoldást

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre
A kettes blokk továbbüzemeltetésére három alternatíva mutatkozik, derült ki a sajtótájékoztatón. Az első megoldás szerint tisztítás nélkül működnének tovább, de ez csak korlátozott teljesítményt tesz lehetővé. A másik két megoldás során a fűtőelemeket tisztítanák: belső tisztítást már végeztek, a külső tisztítást azonban engedélyeztetni kell az Országos Atomenergia Hivatallal.

Kocsis elmondta: május 11-én behelyezték az átrakodómedence és a mosóedény közötti zsilipet, ezzel elválasztották a vízkört a szerelőaknáról, és a többi térben elindulhatott a víz szűrése, melynek köszönhetően folyamatosan csökken a leválasztott rész aktivitása. Május 10-én egyébként újraindították a munkacsarnok szellőzését, ami jelentősen javította a munkakörülményeiket.

Kocsis megjegyezte, hogy május tizenhetedikén indul a 4-es blokk karbantartása, az egyest is le kell állítaniuk hasonló okból. Elmondása szerint ez teljesen normális, az elmúlt húsz évben mindegyik blokkot évente karbantartották.

A Greenpeace tüntetett

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre
Az erőmű előtt a Greenpeace osztrák és magyar aktivistái fél 12 körül tüntetést tartottak az erőmű élettartamának meghosszabbítása ellen. Szerintük az erőmű a tisztítóberendezés gyártójára kívánja hárítani a felelősséget, pedig a jelentésben sok emberi mulasztásra találtak utalást. Csáki Roland, a szervezet magyarországi kampányfőnöke nem érti, miként lehetséges, hogy az erőmű a berendezés terveit előzetesen jóváhagyta, műszakilag átvette és üzembe helyezte, a felügyelő hatóság pedig hozzájárulását adta. A Greenpeace engedély nélküli tüntetését a rendőrség feloszlatta.

Mindenki okulhat az esetből

Az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának (OAH NBI) számára készített jelentés a www.atomeromu.hu oldalon is elérhető. A hivatal az általános gyakorlattól eltérően önálló vizsgálatot is indított az ügyben. Ennek adatgyűjtési fázisa már lezárult, a jelentés a tervek szerint május végére készül el.

Az Atomerőműveket Üzemeltetők Világszövetségének képviselői hamarosan megérkeznek Paksra, hogy információkat szerezzen, és a tapasztalatokat megossza a szövetség tagjaival. Egyelőre nem tudni, hogy az erőmű igényel-e kártérítést a Framatome ANP-től. Kocsis szerint megteszik a megfelelő jogi lépéseket, hogy később érvényesíthessék esetleges kártérítési igényüket, de egyelőre tárgyalásokkal próbálják rendezni a dolgot.