Brutális szex az óceán mélyén

2008.12.29. 14:10
Nem egyszerű a mélytengeri kalmárok élete, mert több ezer méteres mélységben, teljes sötétségben kell párt találniuk a szaporodáshoz. Minden alkalmat meg kell ragadniuk, ha tovább akarják örökíteni a génjeiket.

A napfénytől elzártan élő Taningia danae kalmárfajnak minden randevún szaporodnia kell, mert elég ritka az ilyen alkalom. A hím azonban elég brutális módszerrel adja át az örökítőanyagát, írja a Scientific American című tudományos lap. Az állat a csápjain levő éles kampók segítségével több mint öt centiméteres lyukat vág a nőstény testén, mielőtt bespricceli a spermáit.

Ausztrál biológusok szerint a hímeknek azért kell ilyen erőszakos módszerhez folyamodniuk, mert kisebbek a nőstényeknél. Ha nem elég gyorsak és ügyesek, akkor az asszony felfalja őket.

A kutatók már láttak olyan esetet is, amikor a hím kalmár kimondottan béna volt, és a spermacsomagot nem a nősténybe, hanem saját magába sikerült befecskendeznie (így új értelmet nyert a tökön szúrta magát kifejezés).

Léteznek kevésbé agresszív kalmárfajok is, amik csak a vízbe eresztik a spermájukat, és az örökítőanyag a benne lévő vegyület segítségével át tud szivárogni a nőstény testszövetén. Emellett bizonyos tintahalfajok az erejük helyett az eszüket használják. Az Ancistrocheirus lesueurii hím egyedei nősténynek álcázzák magukat, így tudnak kiválasztottjuk közelébe férkőzni.

A nőstény kalmároknak általában annyira megrázó élmény a párosodás, hogy életükben csak egyszer hajlandóak rá. A nőstény több millió tojást rak le egy alkalommal, és ezután sohasem enged a közelébe még egy hímet.  • Hírek
  • Árfolyam