Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Drót nélkül jön az áram

2006.11.16. 10:30
Nikola Tesla már a 19. században kísérletezett a drótnélküli energiaátvitellel, és egy brit cég ma is árul olyan eszközt, ami feleslegessé teszi a zsinóros mobiltöltőt. A módszer minden háztartásban elterjedhet, ha sikerrel jár az MIT-nek a rezonancia elvére alapozott kísérletsorozata.

Utolsó láncát, a töltőt is elveszítheti a mobiltelefon meg a laptop, ha bejön, amivel a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) fizikusai kísérleteznek. Ha sikerül drót nélkül eljuttatni az elektromos áramot egyik pontról a másikra, a mobil technológia valóban mobillá válik, és feleslegessé válik az összes zsinór, konnektor meg hosszabbító.

Az MIT kísérletsorozata, amelyet Marin Soljacic vezet, a fizikában jól ismert rezonanciaelvre alapul: amikor egy tárgy bizonyos frekvencián vibrál, az képes megrezegtetni egy másik tárgyat. A jelenség a legjobban hangszerekkel figyelhető meg. Ha egy helyiségben adott frekvencián megszólal egy hegedű, a közelben lévő zongora átveszi a rezgést.

Tesla már megpróbálta


Tesla Wardenclyffe Towerje New Yorkban
Az MIT kutatói akusztikus rezgések helyett az elektromágneses rezonanciával igyekeznek megoldani az energiaátvitelt egyik pontról a másikra, írta a BBC. Az elektromágneses sugárzás elvén működő eszközök, így a rádióantennák nem alkalmasak az energiaátvitelre, mert nem célzottan, hanem minden irányba szórják az energiát, de elképzelhető, hogy a probléma megoldható úgynevezett nem sugárzó, hosszú életű rezonanciára képes eszközökkel. Az ilyen sugárzás nem szökik el az éterbe, és az energianyalábok több méteres távolságba is eljuthatnak. „Ha elég közel hozunk ezekhez a nyalábokhoz egy másik rezgő tárgyat, kiderül, hogy az energiát át lehet csatornázni egyik tárgyról a másikra” – mondta Soljacic a BBC-nek.

A kutató szerint a módszer csak egymástól 3-5 méteres távolságban elhelyezett tárgyak között alkalmazható, de ez bőven elég ahhoz, hogy egy szobában töltő nélkül életre keljen a lemerült mobiltelefon, az elemes gyerekjátékok vagy akár a sokméternyi huzallal összekötött hifi-rendszer.

Nem az MIT kutatói az elsők, aki drótnélküli energiaátvitellel kísérleteznek. A leghíresebb próbálkozó Nikola Tesla volt, aki a múlt század elején 29 méter magas toronnyal kísérletezett New Yorkban – sajnos elfogyott a pénze, így a kísérlet elbukott. Egy brit cég, a Splashpower már jó ideje árul egy olyan kütyüt, amellyel drót nélkül feltölthetők a mobiltelefonok vagy digitális kamerák – a készülékeket elég rátenni az elektromágneses indukcióval működő talapzatra, és máris töltődnek, igaz, ehhez először egy „áramvevővel” is fel kell szerelni őket.