Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Leukémiát okoz az AM-rádió?

2004.08.17. 13:30
Koreai vizsgálatok szerint az adótornyok közelsége jelentősen megnöveli a leukémia és az agydaganat kialakulásának kockázatát. Egyesek szerint politikai és üzleti okoból nem foglalkoznak a veszéllyel.
Koreai kutatók arra jöttek rá, hogy az AM-rádiótornyok közelében hetven százalékkal több a leukémia által okozott halálesetek száma, mint az adótornyoktól távol. A hamarosan nyilvánosságra kerülő tanulmány szerint a rák miatti elhalálozások száma huszonkilenc százalékkal magasabb a tornyok környékén. Két évvel ezelőtt egy olasz tanulmány is megállapította, hogy a leukémiás esetek száma drámaian megnőtt a Vatikáni Rádió nagy teljesítményű római adótornyának öt kilométeres környezetében.

Nem bizonyított

A koreai kutatók tíz régióban vizsgálták meg a száz kilowattnál nagyobb teljesítményű AM-rádiótornyok közelében a halálozási rátát, amit összehasonlítottak az adótornyoktól távol lévő területek statisztikáival. A tornyok két kilométeres körzetben tapasztalt magas halálozási ráta arra késztette a kutatókat, hogy további vizsgálatokat végezzenek, ugyanakkor az is tény, hogy a nem találtak közvetlen bizonyítékot a rák és az AM-műsorszórás kapcsolatára.

"Nagyon sok hasonló tanulmány készült már, de egyik sem igazán meggyőző" - mondta el a Wirednek Mary McBride, a British Columbia Cancer Agency rákkutatója. Nagyon sok más körülmény is közrejátszhat, mondta McBride, aki számos hasonló kutatásnak volt a vezetője, és egyszer sem talált közvetlen kapcsolatot. Emellett megemlítette: a laboratóriumi vizsgálatok nem mutatták ki, hogy a rádióhullámok miként képesek rákot okozn.

Nem kizárt hatások

Sam Milham rákszakértő, az elektromágneses mező kutatásának úttörője ezzel szemben meg van győződve arról, hogy vannak egyészségre gyakorolt hatások, hiszen nagyon sok tanulmány szól a távadók közelében tapasztalt rákos megbetegedések nagy számáról. Ráadásul nagyon sok laboratóriumi kísérletkimutatta, hogy az alacsony frekvenciájú elektromotoros erő (EMF) károsítja az élő sejteket, tette hozzá Milham. Bár a kritikusok arra hivatkoznak, hogy az eredményeket nehéz laboratóriumi körülmények között reprodukálni, Milham szerint mindez megmagyarázható a Föld mágneses mezeje és a szórt EMF közti különbséggel.

A vita elrendezése érdekében a kaliforniai egészségügyi hivatal 2002-ben megvizsgálta az áramvezetékek, kábelek és elektronikus eszközökkel kapcsolatos tanulmányokat, és nem talált bizonyítékot a káros hatásra, ugyanakkor a gyermekkori leukémia és a felnőttkori agydaganat kialakulásának lehetőségét nem zárta ki.

Milham szerint kizárólag politikai és üzleti okokból nem ismerik el, hogy vannak káros hatások. Az Egészségügyi Világszervezet több tanulmány készítését szorgalmazza, különös tekintettel a mobiltelefonok rádióhullámaira.