Mátyás
-6 °C
1 °C

Európai űrhajósnő a Nemzetközi Űrállomáson

2001.10.21. 13:10
Egy 44 éves francia orvosnő, Claudie Haigneré lesz az első európai űrhajósnő, aki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére lép. A vasárnap indult Androméda küldetés célja az állomás Szojuz mentőkapszulájának lecserélése. Az űrhajósok az állomáson töltött nyolc nap során biológiai kísérleteket végeznek, majd október 31-én indulnak vissza a Földre.
Az Európai Űrhivatal francia asztronautája, Claudie Haigneré lesz az első európai nő a Nemzetközi Űrállomáson. Haigneré a küldetés repülőmérnökeként egy Szojuz űrjármű fedélzetén vasárnap reggel indul az Alfa űrállomásra két orosz kollégájával, Viktor Afanaszjev parancsnokkal és Konstantin Kozejev repülőmérnökkel együtt.

Átparkolják a Szojuz kapszulát

Claudie Haigneré
A Szojuz nagyjából 48 órával indulás után, kedden dokkol az űrállomáson - írja a Space.com. Érkezése előtt az állomás legénysége az amerikai Frank Culbertson kapitány vezényletével átparkolják saját Szojuz kapszulájukat, szabaddá téve a helyet az érkező legénység számára. Biztonsági intézkedésként mindhárom űrhajós átköltözik a Szojuzba, hogy visszatérhessenek a Földre, ha esetleg nem sikerülne a dokkolás. A jelenleg az állomás föld felé néző oldalához kapcsolt Szojuz kapszulával ugyanis az új Pirs modulra csatlakoznak, melyet most vesznek először használatba.

Az Androméda küldetés háromfős legénysége nyolc napig marad az állomáson. Útjuk fő célja a Szojuz kapszula lecserélése, amely mentőhajóként szolgál a legénység számára. A kapszulát hat hónaponta cserélik ki, hogy mindig tökéletes állapotban várja az űrhajósokat. A látogatók október 31-én hajnalban indulnak vissza a Földre a régi mentőkapszulával, és reggel landolnak Kazahsztánban.

Űrkísérletekkel népszerűsítik a tudományos karriert

Az állomáson töltött nyolc nap alatt Claudie Haigneré és társai a francia, az európai és a német űrhivatal számára végeznek élettani, biológiai és anyagvizsgálati kísérleteket. A kísérletek egy részét francia és német diákok javasolták. "Az Androméda küldetés is azt mutatja, hogy az űrállomáson zajló munka súlypontja egyre inkább a tudományos kutatás felé tolódik el. Célunk, hogy megmutassuk az európai fiataloknak, hogy mivel foglalkozunk odafent, és hogy a tudományos karrier is lehet izgalmas és érdekes" - nyilatkozta Claudie Haigneré.

A 44 éves francia orvosnőnek ez lesz második űrutazása, először 1996-ban járt az azóta elpusztított Mir fedélzetén.