Piroska
-1 °C
5 °C

Svájc legalizálja a kannabiszt

2001.04.17. 14:20
A hófödte Svájc hamarosan nem csak csokoládéjáról, sajtjairól és náci aranykészletéről lesz híres: a derék polgárok úgy döntöttek, egy füst alatt legalizálják a marihuána fogyasztását, termesztését és árusítását is.
Variációk tehénre
A svájci kormány múlt héten jóváhagyta a marihuána fogyasztását, termesztését és árusítását legalizáló törvényt. Amennyiben a parlament is jóváhagyását adja a rendelethez, Európa legenyhébb drogtörvénye léphet életbe.

A kemény drogok (heroin, kokain) árusítása továbbra is büntetőjogi kategóriába fog esni, a kannabisz-származékoknak azonban zöld utat engednek. "A kutatások azt mutatják, a marihuána fogyasztása nem veszélyesebb vagy addiktívabb az alkoholnál vagy a dohánynál", közölte Georg Amstutz, a svájci egészségügyi minisztérium szóvivője.

"Szorgos népünk győzni fog"

Egy pohár tej, tiszta fej
A kormány az összes parlamenti párt által támogatott törvényi szabályozás szükségességét a lakosság körében igen népszerű növény elterjedtségével indokolta. A hétmilliós svájci lakosság óvatos becslések szerint is több mint 500 ezer tagja fogyaszt rendszeresen kannabiszt, ez a kollektíva pedig mintegy 650 millió dollárt költ évente hobbijára.

A marihuána legalizálása a svájci kormány szerint az egyetlen lehetséges megoldás a termesztés, árusítás és fogyasztás szabályozására.

"Úgy gondoljuk, elnyomással nem lehet megfékezni a marihuána használatát és terjesztését. Legalizálásával viszont kihúzzuk a talajt a feketepiac alól, átláthatóvá és ellenőrizhetővé tesszük a jelenséget", közölte Amstutz. A legalizáció után Svájc területén bárhol szabadon lehet THC-tartalmú termékeket fogyasztani, ahol az alkohol és a dohány amúgy engedélyezett.

Megadják a módját

A törvény természetesen nem jelent totális káoszt, a kormány szigorú szabályok szerint kívánja behatárolni a fogyasztás, termesztés és árusítás körülményeit. Például kizárólag svájci termesztésű marihuánát lehet majd árusítani, valamint az egy alkalommal vásárolható mennyiséget és az árakat is központi döntéssel szabályozzák. A fű kivitele és behozatala is tiltott lesz, ráadásul csak nagykorú és egyben svájci állampolgárok vásárolhatnak majd szabadon.

A fű kivitele és behozatala is tiltott lesz
Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a kormány erősíteni fogja a drogprevenciós programjait, de nem tart attól, hogy a szabad árusítás következtében megnövekedne a fogyasztás mértéke. "Talán a kezdeti időszakban néhányan kíváncsiságból kipróbálják, de alapvetően nem fog nőni a fogyasztók száma", nyilatkozta Amstutz. "Amikor valamit nem tiltanak, az kevésbé vonzó."

A svájci törvény a minisztérium szerint összhangban lesz a nemzetközi megállapodásokkal, és biztosítani fogja a környező országokba irányuló kenderkivitel beszüntetését. A hivatal, bár közvetlen anyagi haszna nem származik majd a marihuánaiparból - mivel adót nem vet ki rá -, úgy gondolja, az enyhítésekkel jelentős terhet emelnek le az igazságszolgáltatás és a rendőrség válláról.

Mindenki jól jár

Bernard Rappaz, valais-i kendertermesztő kisiparos és az egyik leghangosabb antiprohibicionista aktivista a fogyasztók és a termesztők nevében üdvözölte a törvényt, amely ezután törvényesen teszi lehetővé számára, hogy 30 hektáros farmján csak és kizárólag kannabiszt neveljen. "A dohányos-alkoholos társadalomtól a legkevesebb, hogy legalizálja a marihuánát", véli Rappaz.

Rappaz, aki legalább egy évtizede szív füvet rendszeresen, úgy gondolja, a törvény a társadalom felelősségtudatát jelzi. "Személy szerint jobban örülnék, ha a fiamat egy jointtal a kezében látnám, mintha inna", nyilatkozta az országban található mintegy 300 kenderfarm egyikének tulajdonosa.