Gerzson
-3 °C
2 °C

Szarvas kenguru élt Ausztráliában

2003.05.28. 11:49
Ausztrál régészek szarvakkal rendelkező kenguruk teljesen ép csontvázait ásták elő a föld alól a Nullarbor-síkság barlangjaiban.
John Long, a Western Australian Museum munkatársa és kollégái először 2002-be folytattak ásatásokat ezen a területen. Ekkor elképesztően sok nagytestű élőlény maradványaira bukkantak, többek között egy óriás erszényes oroszlán teljes csontvázára és a szarvas kenguru csontvázának néhány apró darabjára. A 2003-as ásatások során végre sikerült felszínre hozniuk a különleges kengurufaj két teljes csontvázát, valamint három olyan faj csonttöredékeit, amelyek valószínűleg ismeretlenek a tudomány számára.

Bizarr szemvédők

John Long a barlangban
"A kenguru valóban bizarr látványt nyújt. Egyetlen ma élő vagy régen élt fajra sem hasonlít. A szemek fölött található csontos kitüremkedések oldalirányba mutatnak, és különös gumós végük van" - mondta Long a New Scientistnek.

A kutatók szerint a csontos szarvak a kenguru szemeinek védelmét szolgálhatták. "Ezek az állatok igen száraz környezetben élhettek, ahol különböző szúrós növényekkel kellett táplálkozniuk, ezért a kinövések a szemek védelmét szolgálhatták - ám mindez egyelőre csak elmélet" - mondta Long.

A kutatócsoport a világ legnagyobb kengurujának (Procoptodon goliah), erszényes borzoknak és azonosítatlan madaraknak a maradványait is megtalálta. Méréseik szerint a leletek körülbelül 200-500 ezer évesek. Akkoriban a 750 kilométer hosszúságban elterülő Nullarbor-síkság (melynek neve latinul fátlant jelent) sokkal nedvesebb lehetett, mint manapság.