Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Atommal kémlelt anyagok

2004.08.23. 15:45
Repülőtereken robbanóanyagokat deríthet fel a hiperfinom elektromágneses kölcsönhatásokat használó érzékelő. A szenzor fizikai kontaktus nélkül "tudja", mi található a környezetében.
Az amerikai Quantum Magnetics biztonsági fejlesztőcég formabontó eljárást dolgozott ki robbanóanyagok kimutatására. Az újszerű technológia "érzékelője" egyetlen atom.

A kémként használt atomot az elektromágneses terek befolyásolják, és az így válaszul elektromágneses hullámok jellegzetes spektrumát adja le. Ez a spektrum elárulja, hogy mi is található a "kém" közelében.

A rendszert a bonni egyetemen augusztus 23. és 27. között megrendezett szakmai szimpóziumon mutatják be. A tanácskozáson szakértők vitatkoznak a hiperfinom kölcsönhatási folyamatok kérdéseiről.

Jellegzetes atomi környezet

"Ha szilárd anyagot célzottan önálló idegen atomokkal szennyezünk, az atomi ágensek környezettel való kölcsönhatásából a testre vonatkozó ismeretek egész sora olvasható ki" - idézte a pte hírügynökség Rainer Viander, a bonni egyetem kutatójának szavait.

A plasztik robbanóanyagban például a nitrogénatomok mindig egyfajta jellegzetes atomi környezetben fordulnak elő. Az atomi kémrendszer elsősorban repülőtéri biztonsági átvizsgálásnál szolgálhatja a robbanóanyagok kiszűrését, de a Quantum Magnetics szerint épp ilyen jól működhet drogok felderítésénél is.