Pénisztolvajoktól rettegnek Afrikában

2015.04.01. 12:08

Louisa Lombard, a kaliforniai Berkeley Egyetem antropológusa biztosan meglepődött, amikor a Közép-afrikai Köztársaság egyik kis falujában találkozott két férfival, akik azt állították, hogy valaki ellopta a péniszüket. Máskor egy átutazó egy falubeli kis teázóban kezet rázott egy helybélivel, amitől az pánikba esett, sokkot kapott, és nagy lármát csinált: azt állította, hogy összezsugorodik a farka. Kis csoport gyűlt össze, és egy másik férfi is megerősítette, hogy vele is ez történt.

A jelenség nem elszigetelt, sőt, a tudomány is jól ismeri: létezik egykoronevű mentális betegség , aminek az alanyai abban hisznek, hogy a nemi szerveik összezsugorodnak vagy eltűnnek. A koro időnként a nőket is érinti, de elsősorban a férfiak rettegnek tőle. A rettegés itt nem üres kifejezés: a betegek általában attól félnek, hogy bele is halnak a nemiszerv-zsugorodásba, ha nem kapnak azonnali segítséget. Ez időnként odáig fajul, hogy az érintettek fémkampókkal vagy zsinegekkel kötik oda a péniszüket valamihez, hogy így várják a gyógyító sámán megérkezését –vagy megkérik egy családtagjukat, hogy addig fogják ők.

A korót az elmúlt évtizedekben elsősorban Afrikában észlelték, de Ázsiában is számos helyen diagnosztizálták. Az elmúlt években több haláleset is történt Afrikában, amikor a tömegpszichózisból tömegverekedés lett. Hét év alatt több mint 56 bejelentett hímtaglopási esetet jegyeztek föl Nyugat-Afrikában.

Sok esetben az érintettek azt mondják, hogy egy idegen lopta el a péniszüket. Egy 17 éves ghánai fiú például elmesélte, hogy vízért ment az apjával, amikor egy idegen mögé lopakodott és megérintette. A fiú azonnal érezni kezdte, hogy a pénisze zsugorodni kezd, amíg szinte el nem tűnt. Innentől lesz a koro közveszélyes, mert a kárvallottak sokszor annyira megijednek, hogy üvöltve a járókelők segítségét kérik, akikkel aztán közösen lincselik meg a tolvajt.

A jelenség elharapódzásának az oka egyértelműen a tömeghisztéria. A betegek általában néhány óra, esetleg néhány nap alatt maguktól is rájönnek, hogy senki nem akarja ellopni a péniszüket. Az ezzel kapcsolatos pánikot viszont nehéz enyhíteni azokon a vidékeken, ahol a lakosság nagy része feltétel nélkül hisz a boszorkányságban és a paranormális jelenségekben.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM