A pók, aminek az emberi vér a kedvence

2016.07.14. 06:56

A természet csodálatos dolgokra képes. Létrehozta a kacsacsőrű emlőst, a mérgező növényeket, a fejlábúakat és az ivaros szaporodást. És, mint azt a vérivó pók mutatja, a természet néha repülő tejesdobozokkal kedveskedik a kedvenc élőlényeinek.

Az Evarcha culicivora nevű pókfajt több mint tíz éve fedezték föl Kelet-Afrikában. Az állat kizárólag a Kenya és Uganda területén található Viktória-tó környékén él. És az élőlények közül egyedülálló módon az alapján választja ki a táplálékát, hogy mit ettek.

A kedvence az embervért ivó szúnyog.

Az Evarcha culicivora az ugrópókok családjába tartozik. Rovarokkal táplálkozik; a hálóját fákra és épületekre szövi, de jobb szeret vadászni, mint foglyokat ejteni. Az állatot felfedező kutatók kimutatták, hogy a kedvenc tápláléka az Anopheles gambiae nevű szúnyog, ami elsősorban emberi vérrel táplálkozik, és a malária első számú terjesztőjének számít Afrikában.

18920738704 63178a1b45 b
Fotó: flickr

Az ugrópók ezt mindennél jobban szereti. És nem a szúnyog ízlik neki, hanem a vér. A vért nem szívó hím szúnyogok nem csigázzák fel annyira. Az esetek 83 százalékéban a pók a vérrel töltött példányokra szavazott, ha két egyforma méretű rovart kínáltak fel neki.

Ximena Nelson, a fajt leíró tanulmány egyik társszerzője elmondta, hogy a pókoknak remek kemoszenzoros képességeik vannak, így még akkor is felismerhetik a vért szállító állatot, ha a látásuk alapján nem is tudják beazonosítani. Az Evarcha culicivora viszont kiválóan látnak; a vadászó életmódnak megvan ez az előnye.

Hogy miért kísérleteznek a szúnyogokkal, ahelyett, hogy kapásból az emberre támadnának? Nelson szerint azért, mert a pókoknak túl fejletlenek a rágó szájszerveik, így nem tudnák átharapni az emberi bőrt, hogy friss vérhez jussanak. És a vérszívás különben is veszélyes vállalkozás: a rovarokat gyakran megölik a szúnyogcsípés miatt vakarózó élőlények. A vámpírpókok módszere biztonságosabb – elég a szúnyogokat levadászni, mint valami repülő tejesdobozokat.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM