A konzervet hamarabb találták föl, mint a konzervnyitót

shutterstock 742319380
2018.06.13. 05:22

Nicolas Appert párizsi szakács és cukrász az 1700-as évek végén kezdett kísérletezni az élelmiszerek tartósításával. Részleges sikereket ért el levesekkel, zöldségekkel, gyümölcslevekkel, lekvárokkal és szirupokkal. Üvegben tárolt, parafadugóval és viasszal eltömített, tartósított élelmiszereit forró vízben áztatta, mielőtt a raktárba tette volna őket.

Appert 1795-ben kezdte a kísérletezést. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hollandok már az 1770-es évektől fogva árultak fémdobozban tartósított lazacot, de a nagy léptékű kutatásnak az adott lendületet, hogy 1800-ban Bonaparte Napóleon 12 ezer frankot ajánlott annak az iparosnak, aki egy új módszerrel tartósítani tudja az élelmiszert.

Nicolas Appert és az általa használt egyik üvegcse
Nicolas Appert és az általa használt egyik üvegcse
Fotó: Wikimedia Commons

Appert úgy érezte, eljött az ő ideje. 1806-ban, két évvel Napóleon császárrá koronázása után bemutatta a saját tartósítási módszerét a francia iparművészeti kiállításon. Díjat nem nyert, de 1810-ben a francia udvar megkörnyékezte a szakácsot, és megígérték, hogy megkapja a 12 ezer frankot, ha nyilvánossá teszi a módszert. Appert elfogadta az ajánlatot.

A L'Art de conserver les substances animales et végétales (Az ételek és növények megőrzésének művészete) 200 példányban jelent meg 1810-ben. ez volt az első korszerűen tartósított ételekről szóló szakácskönyv.

Rövidesen elindult a La Maison Appert. A Massy városában, Párizshoz közel működő üzemben készültek a világ első konzervjei. Akkor még üvegekbe csomagolták a tárolt élelmiszert. A fém használatától nem véletlenül tartózkodtak: Franciaországban akkoriban csak satnya minőségű bádogot lehetett szerezni. De Appert bebizonyította, hogy a vastag, nagy szájú üvegben mindent lehet tárolni: tojást, tejet, húst és levest is.

A módszert világszerte fölkapták. 1810-ben történt, hogy egy brit föltaláló, Peter Durand levédette a saját konzerválási módszerét, de ő bádogot használt, nem üveget – tulajdonképpen ez volt a ma használt konzervek őse. Két év múlva két angol befektető, Bryan Donkin és John Hall fölvásárolta mindkét szabadalmat, és megkezdődött a konzervek tömeggyártása. A konzerválásnak legalább egy évtized kellett, hogy elérje Amerikát is, de a 20. század elejéig várni kellett, hogy a konzervvásárlás népszokássá váljon.

Az átállást valószínűleg megnehezítette, hogy a konzervnyitót jóval később találták föl, mint magát a konzervet.

Az első konzervnyitó-szabadalmat az angol Robert Yeates adta be. 1855-ig várni kellett a csodálatos találmányra; az addig forgalmazott konzerveket kalapáccsal és szöggel, illetve vésővel lehetett fölfeszegetni. Az IKEA-korszak előtti háztartásokban a szög és a kalapács olyan gyakori volt, mint ma egy műanyag kávéspohár, de még így is átlagon felüli erőfeszítést igényelt, hogy valaki hozzájusson egy konzervdoboz tartalmához.

1870-es metszet egy korabeli konzervgyárról
1870-es metszet egy korabeli konzervgyárról
Fotó: Print Collector / Getty Images Hungary

Yeates szabadalma után három évvel jelent meg a connecticuti Ezra Warner szabadalma egy hasonló felépítésű nyeles konzervnyitóról. Tulajdonképpen ők készítették el a hadtörténelem első konzervnyitóit, mivel a nyeles eszközök az ő formaterveik alapján készültek. Az amerikai polgárháború (1861-1865) katonái ezt használták, de a késre emlékeztető eszközt civil használatra túl veszélyesnek ítélték.

Az első kerekes – úgynevezett Baumgerten típusú – konzervnyitók szabadalmát 1870 júliusában adta be Willyam Lyman. Húsz évnek kellett eltelnie, mire a tömeggyártásuk is megkezdődött. De 1925-ben a San Franciscó-i Star Can Opener már nagy tételben gyártotta a háziasszony-kompatibilis, biztonságos, életveszély és fröcskölés nélkül használható konzervnyitóját. És többé senkinek sem kellett kétségbeesnie, ha légmentesen dobozolt élelmiszert látott.