Miért soccer a foci Amerikában, ha mindenhol máshol futball?

2018.07.10. 05:16

A futball szó eredetének megállapításához nem kell nyelvészprofesszornak lenni: a focit az angolok találták ki, foot = láb, ball = labda, készen is vagyunk. A szót szinte egy az egyben vette át a többi nyelv, szinte kivétel nélkül, lásd például a spanyol fútbolt, vagy a német fussballt. Egy látványos kivétel van, ráadásul az angol nyelven belül: az amerikai angol nem azt a játékot hívja futballnak, mint mindenki más, a hagyományos focira azt mondják, soccer. Ez aztán egy csomó hülye helyzethez vezet, például ha egy amerikai filmben azt mondják, focimeccs, vagy focista, nem mindig egyértelmű mire gondolnak; egészen mást jelent az amerikai focista, és az amerikaifocista; és egy NFL-be készülő fekete bőrű brit srácra például simán lehet azt mondani, hogy afroeurópai amerikaifocista.

De honnan ered az egész kavarás ősforrása, a futball-soccer különbség?

A két sport közül az európai foci létezett előbb, Angliában már a középkorban is játszották különféle variációit, és az 1800-as évek elején szivárgott be hivatalos, szabályozott sportként az angol iskolákba. Az első szabálykönyvet 1848-ban fabrikálták cambridge-i diákok, és elég fura szabályok voltak benne, például meg lehetett fogni a labdát kézzel is, de egyből el is kellett rúgni, mozogni tilos volt vele. 1863-ban jött létre az az első fociszövetség, ami 1871-ben máris szétszakadt, és kivált belőle a rögbi, amiben akkoriban az egyetlen komolyabb különbség az volt, hogy a labdával a kézben is lehetett szaladni (egyébként ezt a szabályvariációt is régóta játszották már az angolok).

A két sport hivatalos neve az association football, és a rugby football lett, vagyis szövetségi foci és rögbifoci - becenévként pedig elterjedt a rugger, és az association szóból rövidült assoccer, amiből máris látni, hogy az 1800-as évek végének brit angolja az -er képzővel szeretett új szavakat faragni.

Ezzel párhuzamosan a foci eljutott Amerikába is, az első hivatalos meccset 1869-ben játszották a Princeton és a Rutgers egyetem csapatai, a rögbi és a foci szabályainak saját fejlesztésű keveréke alapján. Később ez a szabályrendszer alakult tovább azzá, amit ma is játszanak az NFL-ben, és mivel nagyjból egyeduralkodó volt Amerikában, simán csak futballnak nevezték el. Annak ellenére, hogy a mai formájának vajmi kevés köze van a lábhoz, és a labda sem kerek, ahol a “ball” szó utalna rá. Így az is természetesnek tűnt, hogy az európai focira átveszik az angolok becenevét, az assoccert, amiből később elmaradt a kezdő a hang, és maradt a soccer.

Ezzel aztán a két (sőt, a rögbivel együtt három) sport azonosítása meg is volt oldva jó időre. Az angolok párhuzamosan használták a soccert és a futballt egészen a 70-es évekig, amikorra előbbi kikopott a nyelvből, illetve csak amerikai kontextusban maradt fenn, például a amerikai európaifoci-liga, az MLS meccsei kapcsán. A világ többi része pedig jellemzően alapban a futballt vette át, és kimaradt az egész socceresdiből - kivételnek az amerikaiak mellett tipikusan azok az országok számítanak, ahol saját verzió született a fociból és a rögbiből, mint például Kanada vagy Ausztrália. Így ők soccernek hívják a focit, és futballnak a saját focijukat, míg mindenki más futballnak a focit, és amerikai/ausztrál/kanadai futballnak a másikat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?