18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hevesi Kriszta a felnőttfilmekről: Azt veszítjük el vele, amit keresünk

2024.05.03. 10:42

Van valami a levegőben májusban, tombolnak a hormonok, és a szokásosnál is jobban előtérbe kerül az intimitás, egymásra hangolódás, a közelség, a meghittség és persze az érintés utáni vágy. Az érintés utáni éhségről pedig a híres-hírhedt kísérlet óta tudjuk, hogy még az ételnél is fontosabb számunkra, nélküle nem tudnánk életben maradni. Az intimitás legszorosabban megélhető formája pedig a szex. Legalábbis – sztereotípiák szintjén – a férfiak többsége így gondolja.

Nem cáfolta ezt az állítást Hevesi Kriszta szexuálpszichológus sem a Ma is tanultam valamit podcast legújabb adásában, ám azonnal jelezte, hogy többféle intimitás is létezik. Például az érzelmi intimitás, ami arról szól, mennyire tudunk megnyílni, és mennyire engedjük be a másikat. De létezik a hasonló életfelfogásból eredő szellemi közelség, vagy éppen a közös élményekből, örök emlékekből táplálkozó szociális intimitás is. És hogy miként éljük meg őket, milyen kötődési stílust sajátítottunk el, az már a születés után hamar eldől.

A bölcsőből hozzuk magunkkal

Kissé leegyszerűsítve: két alapvető kérdés alakítja ki, miként éljük meg az intimitást: szerethetőnek tartjuk-e magunkat, és számíthatunk-e a másikra?

Akiket például babaként gyakran ölbe vettek és ölelgettek, amikor értük mentek az óvodába, szerethetőnek tartották magukat, és mindig bíztak abban, hogy anya eljön értük, jó eséllyel biztonságos kötődők lesznek. A szorongó kötődők folyamatosan aggódnak, hogy kevesek a másiknak, és elveszíthetik őt. De léteznek elkerülő kötődők is, akik szerethetőnek tartják magukat, de nem várnak sokat a másiktól. Hevesi Kriszta szerint ezek a korai évekből hozott tapasztalatok belénk égnek, és nehéz azokat később megváltoztatni.

Elrendezte jól a természet, de…

Szerelem és intimitás – két nehezen megfogható és főleg nehezen mérhető fogalom. Úgy tervezte azonban a Természet, hogy a szülésnél, az anya-gyerek kapcsolatnál, ölelés és szex közben (nőknél-férfiaknál egyaránt) is oxitocin (kötődési hormon) szabadul fel. Az intimitáshoz azonban nem elég a puszta vonzalom (például szerelem első látásra), hanem elengedhetetlen a másik megismerése.

Éppen ez a gond a rapidrandi-alkalmazásokkal, hogy sok esetben először szex, és csak azután – kölcsönös vonzalom esetén, talán – jön egy közös vacsora és egymás megismerése. Pont fordítva történik, ahogyan azt évszázadokon keresztül megszoktuk.

TALÁN EZÉRT IS VAGYUNK KISSÉ MEGZAVARODVA.

Ma is tanultam valamit podcast legújabb adásában Tapasztó Orsi és Jocó bácsi műsorvezetők merülnek alá a neves szakértővel a mindenkit érintő és egész életünket végigkísérő témába, és kiderül, hogy:

  • Mi a baj a pornófilmekkel? (Röviden: olyan változatosságot, vizuális túlingerlést adnak, annyira megemelik az ingerküszöböt, hogy éppen azt veszítjük el, amit keresünk.)
  • Igazak-e azok a sztereotípiák, össznépi elvárások, hogy egy férfi mindig szexelni akar, a nőknek pedig mindig kívánatosnak kell lenniük?
  • Van-e olyan, hogy túlzott intimitás?

Ne halogassa túl sokat, hallgassa meg a műsort! És persze ne hagyja ki a péntekenként jelentkező Ma is tanultam valamit podcast legutóbbi adásait sem, és tudja meg, miért vesszük rá nehezen magunkat a sportra, miért múlik el a szerelem másfél év elteltével, mi a legnagyobb hiba, amit szülőként elkövethetünk. Figyeljen arra, hogy minden további nélkül halálra nevethetjük magunkat, és bármikor kényszeresen elárulhatjuk a ránk bízott titkokat. És leplezze le a notórius későket is.