Az USB aljzatokhoz is készült digitális koton

2018.12.08. 10:49

Néhány éve történt, hogy egy vírusvédelemmel foglalkozó cég hazai képviselőjétől kaptunk egy ajándék esernyőt, „A [cégnév] nemcsak a fertőzésektől véd meg!” felirattal. El is méláztunk rajta, hogy ez a szlogen nemcsak egy informatikai cégnek, hanem egy kotongyártónak is becsületére válna. Ami azt illeti, ennek a kettőnek, mármint az informatikának és a fertőzésvédelemnek van közös nevezője, ugyanis az USB csatlakozókhoz is terveztek kotont – ami, bár nem gumiból van, megvéd a fertőzésektől.

Az USB-s kotonok gyártásával több cég is foglalkozik, de az eredeti, The Original USB Condom márkanéven futó termékeket az amerikai SyncStop gyártja. Ezek azt a célt szolgálják, hogy megvédjék az USB csatlakozós eszközeinket a kártevőktől. A nemi betegséges párhuzam abban is tetten érhető, hogy ezt elsősorban nem az otthoni eszközökkel stabil párkapcsolatban élő eszközökhöz tervezték, hanem a gyors, egyéjszakás kalandokhoz.

Ma már egyre több nyilvános helyre telepítenek USB töltőket. A reptereken gyakori látvány, ahogy az emberek a póznaszerű, aljzatokkal telezsúfolt, kis körpultokkal díszített töltőállomások körül sereglenek, hogy két átszállás között felhizlalják a lemerült telefonjaikat – csak éppen ezek a nyilvános töltési pontok kedvelt célpontjai a hekkereknek. Az emberek úgy vannak vele, hogy viharban minden kikötő jól jön – és ki az, aki kibervédelmi ellenőrzést végezne egy nyilvános hotspotnál, mielőtt rádugja az 1 százalékra lemerült telefonját? Senki. Így viszont a telefontöltők ideális gócpontjai lesznek az USB alapú hekkelésnek, az úgynevezett juice jackingnek.

Na, az ilyen helyzetek ellen véd a USB Condom. A külseje még csak nem is emlékeztet egy kotonéra: egy nyomtatott áramköri lap adja a lelkét, amire egy USB aljzatot és egy USB csatlakozót szereltek. A csatlakozót bedugjuk a nyilvános aljzatba, a kondom aljzatába meg a saját készülékünket, és a nyomtatott áramkör lehetetlenné teszi, hogy az elektromos töltésen kívül bármilyen adat átszivárogjon a kábelen. Az USB kábelek ugyanis adatátvitelre is alkalmasak, de a kondomok épp ettől védik meg: csak az áram megy rajtuk keresztül, semmi más.

Bár az ötletet – és a belőle készült terméket – először a SyncStop dobta piacra, azóta több változat is készült belőle. A digitális kotonok ára 5-10 dollár körül mozog, de akinek van forrasztópákája, az a saját verzióját is elkészítheti; az interneten találhatunk kapcsolási rajzokat.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM