A rókavizelet a karácsonyi készülődés fontos kelléke

shutterstock 1316871185
2019.12.19. 05:05

Amerikában létezik egy szervezet, a Nemzeti Karácsonyfa Társaság, ami már a neve alapján is izgalmas, ráadásul nélkülük nem derülnének ki olyan információk, mint hogy évente 25-30 millió élő fát adnak el karácsony közeledtével. Arról viszont nincsenek pontos adataik, hogy ebből mennyit vágnak ki illegálisan, ami nemcsak az amerikaiaknál, de a világ többi táján is komoly problémát jelent.

Azokat a fákat, amiket alapvetően nem azért ültettek, hogy karácsonykor a lakást díszítsék, meg kell védeni valahogy a fatolvajok ellen. A kérdés csak az, hogyan. Nyilvánvalóan nem lehet minden erdőt telepakolni biztonsági őrökkel, így a klasszikus őrző-védő módszer nem működhet.

Arra jöttek rá, hogy hatékony megoldás lehet erre a problémára a rókavizelet, ami egyébként a rókák közti kommunikációt segíti, és télen úgy lehet sétálni egy rókavizelettel teli területen, hogy még az érzékeny orrúak sem veszik észre.

Amikor azonban szobahőmérsékletre ér a fa, olyan elviselhetetlenül büdös lesz, hogy ahhoz képest a széttaposott poloskák szaga légfrissítőként hat.

A nebraskai Lincoln városa még csavart egyet a dolgon: itt a rókavizelethez kevernek még borzszagot, valamint egy kis vizet és glicerint, majd minden olyan fát befújnak a koktéllal, ami vélhetően jól mutatna valaki nappalijában, annak ellenére, hogy nem oda szánták. Aztán kitáblázzák a környéket, és kiírják, hogyan működik a permet, miért nem lehet a fa egyetlen nappali dísze sem. A falopások azóta drámaian lecsökkentek.

Hasonló eredményről számolt be a Washingtoni Egyetem is, ahol szintén gondot okozott, hogy sok fát loptak az ünnepek előtt. Ők a borz bűzmirigyéből kivont folyadékkal jelölték meg a fákat, ami hasonlóan viselkedik, mint a rókavizelet, azaz a hidegben nincs nyoma, de a szobába beérve teljes valójában bontakozik ki az intenzív szagélmény.

A Cornell Egyetem más megoldáshoz folyamodott, ők piros ételfestékből és lime levéből kevertek rikító rózsaszín, ám nem mérgező folyadékot, ezzel jelölték meg jól látható helyeken a fákat. Az élénk színhatás egy hónap után kifakul, de addigra már vége a karácsonyi szezonnak. Az eredmény itt is pozitív volt, sok embert tántorított el a falopástól a színkavalkád.

A fenyőtermelés azonban nem összetévesztendő az illegális fenyőlopásokkal, és nem lesz jobb a környezetnek az se, ha műfenyőre váltunk.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM