Miért ilyen sorrendben vannak a számok a dartstáblán?

GettyImages-1291487896
2020.12.16. 21:55

Apró nyilakkal dobálózni eléggé kézenfekvő elfoglaltság. Hiszen dárdákat már ősemberként is hajítottunk, az íj és nyíl sem éppen modernista találmány, és a fúvócsőből kifújt nyilak világa sem ismeretlen a legtöbb primitívnek mondott törzsnél. Éppen ezért furcsa, hogy a kézzel dobott dartsnyilak mindössze 150 éve kezdtek csak népszerűvé válni.

Dartstörténészek szerint a játék első írásos említése a XV. századból származik. Egy angol íjász megelégelte, hogy kint kell fagyoskodnia a téli hónapokban, ha gyakorolni akar. Ezért gondolt egyet, lenyisszentett egy rövidebb darabot a nyílvesszejéből, besétált a legközelebbi pubba, és a kellemes melegben egy falra akasztott farönkszeletbe dobálni kezdte lerövidített nyilait. Kisvártatva mellé állt egy másik íjász is, aki legott versenyre kelt vele, ezzel pedig megszületett az első dartsvetélkedés.

A LEGENDA ELÉGGÉ ROBIN HOOD-SZERŰEN HANGZIK.

Ahogyan az is csodásan regeszerű, hogy az Amerikába tartó első európai puritán telepesek állítólag már a Mayflower fedélzetén dartsot játszottak 1620-ban, mielőtt Massachusettsben megalapították az első kolóniát, és megrendezték az első hálaadást

Mi az a húsz szám ott összevissza?

Mindenesetre a játék a XIX. század második felében terjedni kezdett, elsősorban Nagy-Britanniából kiindulva. A mai is érvényes szabályokat is ott fektették le. 1896-ban született meg mai formája.

Többek között a céltábla, amin 20 szám van elhelyezve, látszólag összevissza odahányva, minden logikát nélkülöző sorrendben.

Legfelül a legmagasabb pontszám van, a 20-as. Mellette két oldalt az 1-es és az 5-ös büntető mezők vannak. A 19-es mellett a 3-as és a 7-es mezők. Mindezt Brian Gamlin, a dartstudomány atyja rendezte el gondosan így.

De miért pont ebben a sorrendben?

A számok elhelyezésének ugyanis 19! (19 faktoriális) lehetséges variációja lehetséges, ha felül rögzítjük a 20-as számot. Ez pedig nem kevesebb mint 121 645 100 408 832 000 lehetséges sorrendet jelent. Gamlin célja az volt, hogy a lehető legnehezebb legyen a magas értékű mezőket eltalálni. A dartshoz szerinte nem kell különösebb szakértelem, ellenben ha valaki már nem elég józan, akkor nem tud majd pontosan célba találni. Akárhogy is nézzük, nehéz lenne ennél kellemetlenkedőbb, célzóvízellenes kombinációt összeállítani.

Söröshordókhoz igazodtak

Fixálták a tábla magasságát (173 cm) és a lövőtávolságot (237 cm) is. Ezek az értékek sem légből kapottak, megegyezik a pubokban heverésző korabeli söröshordók méreteivel.

Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre, és mivel addig sokan szerencsejátéknak tartották, a szervezet határozottan leszögezte: „a darts egy olcsó, tiszta, ügyességi játék”.

Két irányzat létezik: a steel- és a soft-darts. Előbbinél fémnyilakat szórnak egy Dél-Afrikában honos növény, a szizál rostszálaiból készült táblára. Ez az egyetlen anyag, amely jól tartja a nyilakat, ugyanakkor kihúzás után nem marad benne nyom. Professzionális szinten a fémhegyű változat terjedt el. Méghozzá olyannyira, hogy csak Nagy-Britanniában jelenleg több mint 6,5 millió játékos versenyez rendszeresen.

A soft-dartsban műanyag nyilak repdesnek lyukacsos, automata műanyag táblákra. Ezt ismerhetjük a legtöbben. Magam a softszakág reményteli kezdő amatőr szimpatizánsa volnék.

Kilencnyilas kiszálló

Legnépszerűbb az 501 dupla kiszállós játékforma, minimálisan szükséges kilenc nyíl eldobásával. A dobott pontokat levonják az 501-ből (ez más érték is lehet), és pontosan nullával lehet kiszállni. Nagyon ritka, ha valaki kilenc nyíllal teljesíteni tudja. A világ első, televízióban közvetített kilencnyilas kiszállóját 1984-ben láthatta a világ.

2001-ben az angol parlament hivatalosan is sporttá nyilvánította az ügyességi játékot, a szakszövetség pedig kérte a darts olimpiai számok közé történő felvételét.

Habár a szabályok szigorúak, nincsenek merev előírások a profi outfitet illetően. A jelenlegi világbajnok, a skót Peter Wright él is ezzel a lehetőséggel. Fodrász felesége révén minden versenyre más és más frizurakölteménnyel érkezik, még csak halványan sem felidézve a fázós íjász vagy a fedélzeten dobálgató angol puritán ősöket.

(Borítókép: Peter Wright dob a dartsvilágbajnokságon a londoni Alexandra Palace-ban 2020. december 15-én. Fotó: Luke Walker / Getty Images Hungary)

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM