Klaudia
-4 °C
2 °C

Megelőzhető az űrhajósok csontritkulása

2009.03.25. 10:31 Módosítva: 2009-03-25 10:31:32
Évtizedek óta az űrhajósok egyik legnagyobb problémája az űrutazás során fellépő csontritkulás. Nemrég kutatók megállapították, hogy a menopauzán átesett nőkhöz képest a gravitáció hiánya tízszer nagyobb csontritkulást okoz a szervezet kulcsfontosságú zónáiban.

A Washingtoni Egyetem kutatói 22 önkéntes részvételével első alkalommal találták meg a módját az űrutazás során fellépő csontritkulás megelőzésének, közölte a PhysOrg.com. Az önkéntesek nyolcvannégy napon keresztül feküdtek hat fokos szögben fejjel lefelé, mivel ez a helyzet a súlytalanság állapotában fellépő állapotot imitálja.

Ez a póz ugyanolyan fiziológiai folyamatokat indít be, mint amilyenek az űrhajósoknál is fellépnek az űrutazás során. Ez a fajta ágynyugalom teljes mértékben leutánozza a vázrendszer kiiktatását, amit az űrhajósok éreznek, amikor a súlytalanság állapotában vannak, és ami felgyorsítja a csontritkulást.

A résztvevők felének véletlenszerűen írtak elő olyan futópados gyakorlatokat, amelyeket az asztronauták is végeznek az űrben. A különbség annyi, hogy korábbi űrbéli gyakorlattal szemben a futópad felületével ellentétesen nagyobb nyomóerőt fejtenek ki rájuk, így az alanyoknak jobban kell erőlködniük.

„Úgy találtuk, hogy a csípő egy fontos régiójában sikerrel előztük meg a csontritkulást. Egy hasonló kísérlet se volt képes erre ezelőtt" - Mondta Dr. Peter Cavanagh, a Washingtoni Egyetem ortopédus és sportorvos professzora. Elmondta azt is, hogy a kísérlet eddigi eredményei kifejezetten ígéretesek. Az öt testgyakorlatot végző kísérleti alanyból négynél valóban elmaradt a csontritkulás a fontos zónákban, míg a hat különösebb mozgást nem végző alany mind vesztett csonttömegből.

Cavanagh szerint a tanulmány eredményei kihatással lesznek a csontritkulás megelőzésére a földön és az űrben is, hiszen pontosabban tudják előírni a testgyakorlatokat a jövő asztronautáinak, míg a földi gyógyításban szintén sokat jelenthet a kor- és nemi meghatározottságú csontritkulás kezelésében.