Mátyás
-6 °C
1 °C

Marcos Pontes az első brazil az űrben

2006.03.30. 11:04
Hazája focicsapatának címeres mezét viszi magával az űrbe a brazil Marcos Pontes, aki az orosz Pavel Vinogradov és az amerikai Jeff Williams társaságában csütörtökön indult a Nemzetközi Űrállomásra egy Szojuz fedélzetén.

Új legénység indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) csütörtök reggel a kazahsztáni Bajkonurból egy Szojuz orosz űrhajóval.

Az ISS-re utazó személyzet tagjai Pavel Vinogradov orosz parancsnok, az amerikai Jeff Williams és a brazil Marcos Pontes, aki hazája első űrhajósa lesz.

A Nemzetközi Űrállomáson most az orosz Valerij Tokarjev és az amerikai Bill McArthur űrpáros dolgozik. Ők ketten Pontesszel együtt a jövő héten visszatérnek a Földre, s az ISS-en Vinogradov és Williams folytatja a munkát, sorrendben atizenharmadik állandó legénységként. Előreláthatólag októberig dolgoznak majd a Föld körül 350-400 kilométeres magasságban keringő űrbázison.

Címeres mezzel az űrbe

#alt#
Marcos Pontes
Brazília első űrhajósa a bajkonuri orosz űrrepülőtéren a start előtt adott nyilatkozatában beszámolt arról: hazája labdarúgó-válogatottjának mezét viszi magával az űrutazásra, hogy ezzel is szerencsét hozzon a júniusi, Németországban megrendezendő világbajnokságon a brazil nemzeti tizenegynek. A 43 éves Pontes a brazil légierő pilótája. Brazília csaknem tízmillió dollárt fizetett az orosz űrhatóságoknak Pontes kiképzéséért, illetve tíznapos űrutazásáért.

Az ISS-en huzamos időn át tartózkodó legénységek cseréit jelenleg az orosz Szojuz űrhajókkal végzik az amerikai űrrepülőgépek helyett, mert a Columbia űrsikló 2003 februárjában bekövetkezett katasztrófája után repülési tilalmat vetettek ki erre az űreszköz-típusra. Tavaly nyáron az újraindított űrrepülőgép-program keretében a Discovery kikötött ugyan az űrállomáson, de ezzel az úttal csak az új biztonsági intézkedések hatékonyságát tesztelték. A Discovery rendben visszatért a Földre.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA nemrégiben döntötte el, hogy az évtized végéig még 16-18-szor küld űrsiklót a Nemzetközi Űrállomásra.