Valér
4 °C
8 °C

Űrhajósokat toboroz Európa

2008.05.09. 20:50
Űrhajósokat keres az európai űrügynökség, a European Space Agency (ESA) – írja a New Scientist. A jelentkezők közül kiválasztottak akár a Holdra is mehetnek majd.

Az ESA csütörtökön több sajtótájékoztatón jelentette be, hogy keresik az utánpótlást. Az európai szervezetnek jelenleg csupán nyolc asztronautája van, átlagéletkoruk 50 év. Az ügynökség négy új űrhajóssal frissítené az állományt, a 27 és 37 év közöttiek lennének ideálisak a feladatra.

A négy pozícióra az ESA honlapján lehet jelentkezni május 19. és június 15. között, a posztokra mérnöki és tudományos feladatokra alkalmas szakértőket éppúgy keresnek, mint tapasztalt pilótákat. A jelentkezőknek ugyanolyan orvosi papírokkal kell rendelkezniük, mint amilyeneket az EU-ban a magánrepülőgépek pilótáitól megkövetelnek, de az esélyesek további vizsgálatokra számíthatnak. Orvosi, pszichológiai és személyiségtesztek során szűkítik le a jelentkezők körét negyven személyre. A négy szerencsést 2009 elején választják ki, ők ezután az ESA kölni központjában megkezdik a kiképzést.

Az űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) indított küldetéseken kell helytállniuk, később pedig akár egy esetleges Holdra szálláson is részt vehetnek. Alan Thirkettle, az ESA ISS-ért felelős programvezetője elmondta, hogy az űrhajósok kiválasztásakor elsősorban szakmai szempontokat fognak figyelembe venni. Thirkettle azért látta ezt jónak hangsúlyozni, mert bár az ESA mind a tizenhét tagállamából lehet jelentkezni, hét ország – köztük Nagy-Britannia – nem támogatta a szervezet emberes űrrepüléseire irányuló programot. A programigazgató ugyanakkor azt is jelezte, hogy ha két egyformán kiváló asztronautajelölt között kell választaniuk, a származás is szempont lehet a döntésnél.

Nem az ESA az egyetlen űrhivatal, amely megújítja állományát. Áprilisban Japán űrügynöksége kezdett űrhajósokat toborozni 1999 óta először, a NASA pedig nagyjából egy tucat újoncot tervez felvenni a következő évben.