Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lemázsálták az ISS-t

2004.08.23. 13:17
A hétvégén több kilométerrel magasabb keringési pályára állították a nemzetközi űrállomást (ISS). Az orosz szakértők korábban azt remélték, hogy egyszerűen meg tudják határozni az űrállomás pontos tömegét.
Az orosz űrközpont irányítói a hétvégén az előzetes terveknek megfelelően elvégezték a ISS mérlegelési manőverét. A kapott adatokból viszont a vártnál nehezebb kiszámítani az űrállomás pontos tömegét, írta a News.ru híroldal.

A pályamódosítás érdekében az ISS-re kapcsolt Progress-M50 teherűrhajó hajtóműveit 333 másodpercre begyújtották, közölte a Moszkva melletti irányítóközpont. A művelettel az ISS 5 kilométerrel magasabb keringési pályára került.

Készül a jelentés

A korábban 183 tonnásra becsült űrállomás pontos tömegét hétfőre tervezték kiszámítani. Most viszont a szakértők úgy látják, hogy a matematikai műveletre és a jelentésük elkészítésére két hónapot kell szánniuk. Annyi azonban bizonyos, hogy a végleges érték nem sokkal tér el a jelenlegi hivatalos adattól.

"A fizikából ismert, hogy az erő a tömeg és a gyorsulás szorzata" - idézte a dpa az orosz irányítóközpont egyik szóvivőjének szavait. Mivel ismert az erőhatás és a gyorsulás, meg lehet határozni az ISS tömegét.

Többször korrigálnak

Az adatokra azért van szükség, hogy pontosabban felbecsülhessék a következő pályakorrekciók üzemanyag-szükségletét. Az ISS ugyanis naponta és átlagosan 150 métert veszít a keringési pályája magasságából, így azt évente többször korrigálni kell.

Hasonló manőverekre van szükség a teherhajók és a személyszállító űrhajók dokkolásának előkészítéséhez, illetve a nagyobb űrszemétdarabok útjából való kitéréshez.

Jönnek a malájok

2007-ben juthat fel az ISS-re az első maláj űrhajós. Az orosz és a maláj űrügynökségek igazgatói pénteken tárgyaltak Moszkvában a tudományos küldetés előkészületeinek részleteiről.

Malajziának még ki kell választania a megfelelő személyt a több mint 3700 jelentkező közül. A dél-ázsiai ország első polgára a beszámolók szerint az első mesterséges hold fellövésének 50. évfordulóján léphet az ISS fedélzetére. Mint emlékezetes, a Szputnyik-1 1957. október 4-én szállt fel.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft