Márk
13 °C
28 °C

Útra kel az űrruhaműhold

2006.02.03. 15:30
Az ISS legénysége az egyik kiszolgált orosz űrruhát miniműholddá változtatta át, és pénteken éjfélkor kilöki a világűrbe. A különleges műhold másfél hónapig sugároz majd rádiójeleket a Földre.

Amikor a nemzetközi űrállomás (ISS) fedélzetén szolgáló Bill McArthur és Valerij Tokarev európai idő szerint pénteken este éjfél előtt fél órával kinyitják az űrállomás egyik zsilipjét, a külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy magatehetetlen kollégájukat taszítják ki a világűrbe.

Az ISS külső munkálataival egybekötve a kétfős legénység különleges kísérletre készül. Pénteken este egy kiöregedett és "műholddá" alakított orosz űrruha indul útjára a világűrben. Orosz és amerikai űrszakértők tervei szerint a SuitSAT hat héten sugároz majd jeleket a Földre.

Mindenhol fogható lesz

A leselejtezett Orlan űrruha viszont néhány érzékelő és a sisakba helyezett adóberendezéstől eltekintve üres lesz. Az egyedi műhold szöveges üzeneteket, telemetriai adatokat és televíziós képet közvetít majd, jelentette be az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakozmosz. Az orosz, angol, japán, német, spanyol és francia nyelvű üzenetek egyetemisták hangján szólalnak meg.

#alt#
Az Orlan űrruha a módosítások után
Forrás: amsat.org
A SuitSAT jeleit a 145,990 MHz-es amatőrrádiós frekvencián lehet majd fogni, kereskedelemben kapható vevőkkel. A felhívás szerint a fiatal rádiósok a világ minden tájáról jelezhetik a repülő űrruha jeleinek vételét.

Próbálnak takarékoskodni

Az űrruha átalakítása során lekapcsolták az emberi létfenntartáshoz szükséges klímaberendezést, hogy így takarékoskodjanak az energiával, idézte az APA hírügynökség Frank Bauer, a NASA munkatársának szavait.

Nem melegedhet túl az űrruha? Meddig működnek majd az akkumulátorok? Nem lesz baj az adással, ha netán pörgésbe kezd? Ezekre a kérdésekre mind a kísérlet során kaphatnak választ a szakértők.

Levitte a szemetet

A különleges műhold várhatóan hat hét után lassul le annyira, hogy elég a légkörben. Az orosz űrhajósok különben már korábban úgy szabadultak meg a kiszolgált életmentő öltözékektől, hogy szeméttel teletömve kidobták őket az űrbe.

A pénteki, összesen hat órás űrséta további feladatai közé tartozik, hogy McArthur és Tokarev átszerelik az űrállomás robotkarjainak egyes alkatrészeit, mivel vissza kell hozni az ISS-re egy mikroorganizmusokkal végzett hosszú távú kísérlet mintáit. Az ISS őket leváltó következő legénységét március 30-án indítják Bajkonurban.