Szent Korona és légkondi. Hogyan csúfítsunk el egy ferencvárosi védett homlokzatot?

2009.01.01. 12:00

~dá~: Viola u. 7. - Real Rob képe

A boldog új évet hangulatos légkondicionáló berendezéssel és Rob levelével kezdjük, aki Ferencvárosban sétált egy fényképezőgéppel. Hogy mit keres egy randa doboz egy két éve nagy csinnadrattával renovált, védett homlokzatú (!) házon, azt nem tudjuk, de akit érdekel a bizarr látvány és a történet, kattintson a tovább gombra.

Sziasztok Városvédők!

Gondoltam megosztom veletek IX. kerületi élményem (szerencsére volt nálam fényképezőgép is). Szép példája mikor a magyar igényesség és ízlés találkozik... (vagyis inkább igénytelenség és kivagyiság...) A képek szerintem önmagukért beszélnek.

Gyönyörűen felújított épület. (Mondjuk fura a Szent Korona a bejárat felett, de mindenképp érdekes - nem tudom ez eredetileg ott volt-e 100 éve a homlokzaton, de szép munka, mint a kovácsolt vas eresztartók és a homlokzat egésze.)

És akkor ott az a légkondi a második emeleten... No komment. Külön gratulálok a mesternek, aki hajlandó volt feltenni, meg a lakóknak, akik hozzájárultak aláírásukkal a felszereléshez, ugyanis (ha az épület nem áll műemléki védelem alatt) ez a művelet akkor is a lakóközösség belegyezését igényelte volna legalább.

Üdv,
Rob

~dá~: Viola u. 7. - Real Rob képe

Rob a levele és a képek mellé elküldte a Ferencváros 2007/1. számának linkjét is (pdf). Akit érdekel az épület és a felújítás története, azok kedvéért idemásoljuk a szöveget:

December 13-án délelőtt avatta fel kis ünnepség keretében dr. Gegesy Ferenc polgármester a Viola utca 7. szám alatti, felújított lakóépületet. Amikor korábban a környéken jártam, mindig izgatott, vajon mit tartottak annak idején a ház homlokzatának felső részén látható nagyméretű, súlyos kovácsoltvas szerkezetek. Így volt ezzel a felújítás tervezésével megbízott építész-tervező Tóth Károly is, aki a házbeli és a szemközti épületben lakó idős emberektől tudta meg, hogy a magyar korona nagyméretű mását, illetve fáklyákat tartottak e szerkezetek. Ezen információ birtokában újult meg az
eredetileg 13 lakásos, a 19. század első felében épült, eklektikus stílusú épület homlokzata, tardosi vörösmészkő lábazattal, kváderes kialakítású osztópárkánnyal, téglapillérekkel, vakolatdíszekkel s nem utolsósorban a meglévő, illetve utángyártott kovácsoltvas szerkezetekkel. Ezek közé tartoznak a már említett tartószerkezetek és korona mellett az esőejtők, hattyúnyakak, valamint a lépcsőház és a folyosók díszes korlátai is. Emeletráépítéssel, U alakú elrendezésben, a közös zöld területre néző falfelület homlokzatosításával 16 összkomfortos lakást alakítottak ki a díszes épületben. A felújítás költsége 220 millió forint volt. A kivitelezést a Kalotherm Építészeti és Épületgépészeti Rt. végezte. Ennek az utcának a képe teljesen átalakul: a Viola és a Mester utca sarkán az egyik oldalon új lakóépületet húznak fel, a vele szemben lévő házban felújítás folyik, s a Koronás házzal szemben levő 8. számú házat is gőzerővel építik újjá. Lejjebb, a 31–35. alatt csaknem kész egy új lakótömb. A valaha helyén állott épületről átmentették azt a vörösmárvány emléktáblát, amely az 1838. évi nagy árvíz szintjét mutatja.