Giccs vagy városképvédelem? Helyes-e száz évvel ezelőtti stílusban építeni új házat?

2009.01.06. 15:32

~dá~: A villa télen

A címet pusztán hatásvadászatból tettem fel, mert nekem ez az épülő mátyásföldi villa tetszik. Legalábbis jelenlegi állapotában mindenképp, remélem később sem festik epezöldre vagy bordélykékre, és nem tesznek a falára egy életnagyságú pókemberstukkót. A nagy kérdés az, hogy mennyire jó fej dolog száz évvel ezelőtti stílusra hajazva építeni egy vadonatúj házat korszerű anyagokból, több kocsinak elegendő garázslejáróval. Vessenek meg a szakemberek, szerintem nagyon is - legalábbis itt és így.

A tegnap bemutatott Disney-kastéllyal ugyanis nem csak az volt a bajom, hogy alapvetően ronda volt, de az is, hogy a vadregényes rablóváraknak nem természetes előfordulási helye egy budafoki utca saroktelke. Viszont Ó-Mátyásföld villanegyedében nagyon nehezen lehetne úgy valami újat építeni, hogy az illeszkedjék a környezetébe. Ám ez úgy tűnik, tökéletesen passzol. A réz- és márványelemek alapján nem is csak díszletnek, hanem valódi háznak tűnik (az sem kizárt, h egy kétlakásos társas lesz). Persze egy frissen parcellázott terület mediterrános könnyűszerkezetesei között elég hülyén nézne ki. Nincs mese, mindent a maga helyére.

Aki szerint viszont jobban elszakadhatott volna az építész a környék hagyományaitól, mert "ha nem kisérletezik az ember, akkor máig nem találják fel a Melba-szeletet", nos az érveljen bátran!

 

Az első három kép még ősszel készült, a többi ma. Lekaptam két szomszédját is, hogy lehessen látni milyen a környék (de előbb utóbb arról is írok részletesen).