Ilyen lesz a Móricz Zsigmond körtér. Volt tervben üvegtorony és korcsolyapálya is, de a nyertes óriás napraforgók sem rosszak

2009.10.11. 11:00
mertek

 

A héten már felbukkantak a neten a Roosevelt tér, illetve a Március 15-e tér és a Károly körút látványtervei, most a Móricz Zsigmond futurisztikus megoldásai kerültek elő. Mint arról korábban szó volt, ötletpályázatot írtak ki a Gomba hasznosítására, ami akkoriban az Urbanista-olvasók agyát is megmozgatta. Most pedig megszületett a végeredmény. Az átadóra sajnos nem tudtam elmenni, de innen-onnan összevadásztam a megfejtéseket.

Az első díjat megosztva két terv kapta. A Mérték fenn látható napraforgós terve szerintem pofás, vidám, egyedi - ha megvalósul, tele lesznek a képével a blogok, mikor felkerül a GMaps-ra. Mondjuk azt már kevésbé értem, hogy mégis hogyan párosul ehhez a másik látványterv:

mertek

 

Ez egyrészt szerintem elég béna, egy teljesen semleges angol szöveggel. Arról nem is beszélve, hogy most akkor melyik valósul meg? Vagy néha ez lesz odavetítve, néha más? Esetleg a tér digitális kövezete közvetlen összeköttetésben lesz Molnár Gyula hivatali PC-jének háttérképével és amit reggel beállít, az lesz itt is látható? De nem ez a legnagyobb rejtély és még csak nem is az a nagy fehér Junoszty, amit a Gomba tetejére raktak, hanem ez:

mertek

 

A fenti kép az Építészfórumon került fel a nyertes pályázat mellé vagy tévedésből, vagy tényleg egy ilyen földalatti kéjbarlang leplezésére szolgál majd az egykori BKV-létesítmény. Esetleg az is elképzelhető, hogy - a Gomba elnevezéshez méltón - az egész épületet valami hallucinogén gázzal töltik ki, amitől a belépők ilyeneket fognak látni. Ennek egyébként határozott előnye, hogy meg lehet spórolni a belső tér helyreállítását, mégis mindenkinek tetszeni fog.

A másik első helyezett (a Hetedik terve) valamivel kevésbé összetett:

hetedik
hetedik
hetedik

 

Ezek pedig a többi pályázó látványtervei üvegtoronnyal, korcsolyapályával miegymással:

klobusovszky
t2a
vesztergom bujdoso
spora
intramuros
gyüre
vadasz
rb studio

Forrás: ingatlanmenedzser, építészfórum, hg.