Vegyen lakást híres emberről elnevezett utcában!

2010.04.01. 08:11

Szeretem az utcanévbokrokat. Nem az Akadémiatelep számozott útjaira gondolok, hanem a valamilyen logika szerint csoportba gyűjtött utcákra. Ebből is vannak azért egyszerűbbek, direktebbek. Mondjuk hét vezérről elnevezett bokrok Budapesten több helyen is vannak (néhol kiegészítve más vezérekkel) és ilyenek lennének a híres zsidómentőkről elnevezett rakpartok is. Vagy ott a Csata, Kartács, Tüzér, Röppentyű stb. utca a XIII. kerületben (bár az klassz csavar ez utóbbiban, hogy ott a Béke tér) és a sort hosszan folytathatnánk.

Nekem mondjuk jobban tetszenek azok az utcabokrok, amelyekben a neveknek tartalmilag semmi köze egymáshoz, de nyelvileg mégis kapcsolódnak. A XVI. kerületben a Farkas-halom utcái mind farkasosak: Farkasbab, Farkasfog, Farkasfa, Farkasszőlő; Sashalom egy részén pedig sasosak: Sasvár, Sasfészek, Sasszem. Biztos vannak trükkösebb, szellemesebb bokrok is (el tudnék mondjuk képzelni egy teljes történetet elrejtve egy környék utcaneveiben), aki ismer ilyet, írja meg!

Na de mindez csak arról jutott eszembe, hogy maestro1 az utcanévbokrok egy egészen új alkalmazására hívta fel a figyelmemet - hiszen a név egyben a környéket is meghatározhatja (bár azért a "híres emberesnél" van egy kis kétségem ezzel kapcsolatban):

 

Szia!

Már rég volt ingatlansaláta a blogodon, talán nem találtál témát? Na adok én neked! :)
Érden úgy tűnik, valamiféle fertőző kór szállta meg az ingatlanosokat, aminek egy konkrét tünete van: körülírják, csoportosítják az utcaneveket - meg is mondják meg nem is. Íme egy rövid válogatás:
Madár nevű utca: http://ingatlan.com/elado/csaladi_haz/Erd/Vocsok_u./4502792
Mégegy madárneves: http://ingatlan.com/elado/csaladi_haz/Erd/Hangulatos_kis_haz/4196487
Ráadás madaras: http://ingatlan.com/elado/csaladi_haz/Erd/Bibic_u./4066721
Folyó nevű utca: http://ingatlan.com/elado/csaladi_haz/Erd/4106082
Fa nevű utca: http://ingatlan.com/elado/csaladi_haz/Erd/4463653
És a kedvencem - Érd híres emberekről elnevezett egyik utcája: http://ingatlan.com/elado/csaladi_haz/Erd/4362952

Üdv: maestro1

 

Na persze nem akarom elmismásolni a kérdést: természetesen hamarosan lesz ingatlansálata és ingatlanoslecsó is - becsszó.