Szálloda és mélygarázs épül a Nagycsarnok mögötti terecskére. De pontosan milyen és mekkora?

2010.09.13. 08:44
A Nagycsarnok mögött - forrás: építészfórum.hu

 

Beépítenek egy budapesti teret? - kérdezi kétségbeesve egy olvasónk. Nem is olyan rég szerepelt az Urabnistán a Nagycsarnok mögötti Csarnok tér parkosításának látványterve, ahol már a kommentekben is felmerült az épülő hotel terve. Kétségtelen, hogy az ott is bemutatott, fenti látványterven áttetsző szürkével jelölt épület helyén nem olyan rég fák voltak...

 

Sziasztok!

Imádom az Urbanista Blogot!

De most, nem ezért írok.

A belvárosban igen kevés a szabad terület (játszótér, kutyafuttató, fa, vagy csak az üres grund). Ma beszéltem apukámmal, aki már születése óta a Pipa utcában lakik tud mindenről, ami ott történik. De őszintén egy szavát se tudom felfogni, elhinni. Állítólag az önkormányzat eladta egy magánbefektetőnek a Csarnok teret, (ami valljuk be elég rossz állapotban van a kutyák és a csövesek miatt, de legalább van). A befektetőnek az ottani trafóházra is fájt a foga, amit nem adott el az Elmű. Több szintes mélygarázzsal épül majd a park helyén egy szálloda. Ennek kapcsán kicserélik a trafóházba futó a napjainkban igen értékes színesfém vezetékeket valami másra, (ezen is meggazdagszik valaki, aki ügyes), hogy a mélygarázsnak legyen hely. Nem tudni mekkora lesz a szálló alapterülete, mert az ott lakókat nem értesítette, nem kérdezte senki, így lehet, hogy ott is a Csarnok térre néző ablakokból egy szálló vécéjébe hugyozhat az ügyesebb megkárosított, mint azt már, vagy hasonlót tapasztaltuk az V. kerületben, amikor szintén a kilátást vették el. Ti ezekben a témákban profik vagytok. Ki tudnátok deríteni igaz-e a storry és ha igen, mi jár annak a bűnösnek, aki megint olyat adott el, amit nem kellett volna.

Köszi,

Üdvözlettel

egy olvasótok.

 

Természetesen megkerestem az önkormányzat sajtósát, aki azonban egy hét alatt nem válaszolt a levelemre (telefonon meg nem volt elérhető). Kíváncsi lettem volna, pontosan hova, mikor, mekkora és milyen hotel épül majd a Csarnok térre, kié volt a telek stb. Válasza nélkül kénytelenek vagyunk a Helyi Téma két héttel ezelőtti cikkére támaszkodni. Eszerint:

Az önkormányzat szálloda céljára értékesítette az ingatlant, a beruházó köteles a felszín alatt lévő – összesen 49 darab – különböző vezetéket kiváltani. Ezek fölött csak járda lehet, de kisebb zöld felületeket azért terveznek oda. Az egyetem mögötti részen a metróépítéssel kapcsolatos munkák zajlanak, az épület déli oldalán – a CET irányában – burkolást végeznek.

Az önkormányzat korábban meghirdetett egy pályázatot, ami eredményes lett, egy közforgalmú mélygarázs épülhet, amelyet a beruházó szálloda készít el. Ennek a garázsnak lesz közforgalmi része, amit bárki használhat, mellette pedig egy külön rész a szálloda igényeinek kielégítésére.

 

Egyelőre ennyi, a többit meglátjuk...