Európai díjat kapott Nagykanizsa városi tereinek láncolata

2010.10.14. 17:28

 

Bár többen is indultak az elmúlt években a European Council of Spatial Planners pályázatán, magyar terv még soha nem nyert rajta. Idén azonban megtört a jég, Nagykanizsa városi tereinek láncolata különdíjas lett.

 

Mint a tervet készítő Pro Urbe honlapján olvasható, "az ECTP-CEU kétévente hirdet pályázatot Európai Településtervezési és Területfejlesztési Díjra városfejlesztési projektek számára, két kategóriában. Az első kategóriába a megvalósulás előtt álló – de már engedélyezett tervekkel rendelkező – projektekkel lehet nevezni. Azaz valójában ez a „tervek és a tervezők versenye”.

A Magyar Urbanisztikai Társaság által delegált tervek rendszeresen szerepelnek ezen a versenyen. 2010-ben a MUT zsűrije négy tervet talált nemzetközi szereplésre alkalmasnak, köztük ezt is.

Ami a tervet illeti, Nagykanizsa városközpontján egykor három országos főútvonal, a 7-es a 61-es és a 74-es főút haladt át. Ennek megfelelően alakult ki a megyei jogú település legvárosiasabb térsége, a Fő út és az ahhoz csatlakozó terek mentén.

Annak ellenére, hogy az országos főutak már hosszú évek óta kikerültek a belvárosból, az egykori "átkelési szakaszok" változatlan kiépítettséggel ott maradtak. Ezért vált szükségessé a belváros közterületeinek megújítása.

A Fő úthoz csatlakozó Erzsébet tér a helyi közigazgatás és a városi élet központja. Itt van Polgármesteri Hivatal, Városi Bíróság és a legfontosabb közösségi összejövetelek is itt zajlanak.

A téren az egymást keresztező Fő út és az egykori Zalaegerszegre vezető országút burkolatának a járdák, sétányok javára való leszűkítésével, valamint az egykori "felvonulási tér" funkciójának gazdagításával, zöldterületté alakításával sokféle közösségi együttlétre alkalmas tér keletkezik.

A tervezés, engedélyezés és építés folyamata 2005 óta zajlik. A megvalósítás döntő hányada még hátravan."

 

Természetesen érdekelt az is, mikor lesz ebből bármi. A tervező cég ügyvezetője - Dulicz László - ezt írta kérdésemre:

 

"A terv megvalósítása elkezdődött, a hónap végén várhatóan megtörténik az első ütem átadása, ez a belváros kapujában egy körforgalom. Az idén és jövő év elején várható azoknak az utaknak a megépítése, amelyek a belváros forgalomcsillapítása miatt szükségesek és a jövő évre tervezik az Erzsébet tér átépítését, amely a város főtere.

A második építési ütemben a Nagykanizsára jellemző háromszög alakú terek összekapcsolásával és a Fő út 2x1 sávra szűkítésével alakul ki az elképzelt belváros. Az utak, terek átépítésével párhuzamosan a város az épületeket is felújítja, így várhatóan egységesen szép belváros alakul ki.

Jelenleg hivatalos értesítést kaptunk a díjról, a díjátadás november 16-án lesz Brüsszelben.

 

Képek és további információ a fejlesztésről itt.