Bontják a bódésort az Örs vezér terén

2014.01.16. 12:42

2014-01-15 08.49.52

Ezt a két képet tegnap lőttem egy mozgó busz esőáztatta párás ablaküvegén keresztül a midnentvivő butuska telefonommal, mellyel legendásan pocsék fotókat szoktam készíteni amúgy is. Mivel nagyjából semmi nem látszik, elárulom inkább, mi van rajtuk: bontják a Sugár előtti bódésort!

2014-01-15 08.49.47

Aki nem érzi át ennek jelentőségét az valószínűleg nem jár túl sokat az Örs vezér terén. Így nézett ki ugyanis ott átadásakor a Sugár, az első igazán modern budapesti üzletközpont.

320208_350061705080951_112742826_n[1].jpg

Persze Budapesten nem lehet semmit se úgy átadni, hogy rövid időn belül ne legyen ott pár bódé. (Még a bódésor felszámolására épített KÖKI mellett is azonnal megjelentek az átadás után az újak.) Nem volt ez másként az Örsön sem. A zászlók helyére telefonfülkék kerültek, a virágágyás helyére meg egy pavilonsor. 

Itt mondjuk volt némi létjogosultsága a lángossütőknek és hamburgereseknek, hiszen a Sugárban nem volt vendéglátás, ami mai szemmel nézve elég fura, hiszen minden valamire való pláza egyik fontos pontja a kajaudvar. Időközben orvosolták a hiányt: amikor új szintet húztak a Sugira, nyílt pár gyorsétterem a másodikon. Szóval a büfésor időközben okafogyottá vált.

Amúgy a maga nemében egész pofás volt ez a pavilonsor. Szépen visszaadta a rendszerváltáskori tornyos-oszlopos Balaton-parti bazársorok hangulatát - ott mind a mai napig szép számmal tanulmányozhatók ezek az építmények.

Persze aztán továbbfejlődött: szomszédos boltok nyíltak egybe, teraszok épültek ki és teraszok épültek be, szóval minden átalakult. És az amúgy sem túl szép kiindulóhelyzetből egyre rondábbá züllött. Míg végül elnyerte mai képét, amellyel szépen illeszkedik a tér közepén álló gombához (mely olyan szép szabályos ürülékköröket tud rajzolni az aszfaltra).

És erre tessék: a napokban bontani kezdték. Vagy legalábbis kibelezni. Felmerült bennem, hogy csak felújítják az egészet, fel is hívtam a Zuglói Önkormányzatot. De ott is azt mondták, hogy a bódékat elbontják, a területet rendezik.

Hogy a terület rendezése pontosan mit jelent, azt egyelőre nem tudták megmondani a sajtóirodán. Mindegy, már a bontás híre is nagyon jó. Azt hiszem ennek - talán az éjszakai buszra váró, gyros nélkül maradó néhány utast leszámítva - mindenki örül.