Budapesti minigarzon 1,7 millióért!

2014.01.31. 13:48

Mini_garzonlakas_tulajdonjoga_Mini_Aron_csak_2_25m_9003580439[1].jpgHálás téma a legkisebb és legolcsóbb lakások vadászata, mi is megtettük már párszor. Azt hiszem a rekord 6 négyzetméterest, amit még négy éve lőttünk, nem nagyon múlja felül (alul?) semmi. Nos most a Jófogás dobott ki egy sajtóközleményt rekord kicsi kecóiról (tök véletlenül pont ma, amikor a legnagyobb eladó amcsi ingatlanokról is kijött egy poszt).

Igaz, a Jófogás garzonjai nem ennyire minik, viszont baromi olcsók. Nem csak hogy olcsóbbak a szokásos olcsóknál, de egész normális állapotban vannak azokhoz képest. 

Na de lássuk, mit ír a közlemény (melyből az egyik 9 négyzetméteres kecó már el is kelt, szóval azt kigyomláltam belőle):

1 millió 700 ezer forint – ez Budapest legolcsóbb kis lakása, legalábbis a Jófogás.hu statisztikái szerint. Az igazán jutányos ingatlan a VIII. kerületben található és egészen tágas: 13 nm-es. Új villanyhálózattal, villanyszekrénnyel és vízórával rendelkezik az eladó szerint. Apró szépséghiba, hogy üzletként van nyilvántartva, egyenesen az utcáról nyílik a bejárata, mint bármelyik boltnak.

A meghirdetett budapesti lakások közül jelenleg a legkisebb egy 10 nm-es, a XIII. kerületben, jó közlekedési lehetőségek mellett, kis galériával. [Ez van a nyitóképen]  A 2,25 milliós lakáshoz WC tartozik ugyan, de az a körfolyosóról nyílik. A valamivel nagyobb, 14-15 nm-es lakások ára már jellemzően 3 millió forint fölé kúszik.

Hogy mi motiválja a vásárlókat, amikor ilyen kicsi lakást keresnek? Nyilvánvalóan a felhasználható keret és az alacsony fenntartási költségek. Egy diák, vagy egyedülálló fiatal számára néhány évig vállalható lehet a kis élettér, cserébe a saját önálló lakásért és a mindössze 3000 forintos közös költségért.

 

Kérdés persze, hogy valójában mennyire olcsó egy ilyen lakás. Az 1,7 milliósról csak annyit árul a hirdetés, hogy Józsefvárosban van. Nos ott az átlagos kínálati ár 211 ezer Ft/m², amihez képest a szóban forgó lakás 131 ezer Ft/m² átlagára olcsó. Vagyis nem csak abszolút, hanem relatív értelemben sem kerül sokba.

 

Screenshot 2014-01-31 13.16.35.png

Józsefvárosi ingatlanok átlagos kínálati ára - további részletekért kattints

Az angyalföldi 9 négyzetméteres garzon 256 ezres négyzetméterára is a 296 ezres városrészi átlagára alatt van.

 

Screenshot 2014-01-31 13.16.15.png

Angyalföldi ingatlanok átlagos kínálati ára - további részletekért kattints

Egyébként 3 millió alatt már ennél jóval nagyobb kecókat is ki lehet fogni - kérdés persze, hogy megéri-e. Itt van mondjuk ez a lakás, amit nagyvonalúan úgy hirdetnek, hogy: "Zuglóhoz közel a Hős utcában". 25 négyzetméter és csak 2,6 millió forint.

Abszolút és relatív értelemben is drágább az a 2,98 milliós 18 négyzetméteres lakás, amit a XX. kerületben hirdetnek eladásra - de első blikkre azért jobb vételnek tűnik.

2[1].jpg

Frissítve! Szily Laci kiderítette: egy óra alatt elkelt a "kúrókéró". De állítólag semmi baj, azt mondták neki, hamarosan lesz még hasonló! (Ha egyszeri kéjelgésre való már nem is.)