Máris belegányoltak a frissen átadott Kossuth térbe? Reméljük, hogy csak ideiglenesen bontottak bele az egyik homlokzatba

2014.04.16. 07:47

kossuth1

Kicserélni egy nyílászárót, fittyet hányva a homlokzatra, egy újépítésű társasházon is gáz.

Egybebontani két szomszédos ablakot pláne.

Mindezt műemléki környezetben, világörökség területén, helyi védettségű épületen meg aztán kiváltképp.

Ja,hogy ráadásul ez a frissen átadott Kossuth téren van, ahol azért elég kemény szabályok uralkodnakés még egy molinót se lehet csak úgy kitenni? Na ehhez tényleg merészség kell!

Na de nézzük, mi is a gond.

Az úgy nevezett Amerikai-(vagy Biarritz-)ház a Kossuth teret északról határolja, elég pofás épület a 30-as évek második feléből. Itt van röviden a története Bächer tollából, meg egy csomó infó róla a kerület adatbázisából. Biztos százszor láttátok már ti is, így néz ki a Google Maps-en:

amerikai-ház.png

Azért is szeretem, mert tök klasszul vezet át a tér déli, historizáló épületei felől (ahol a hasonló stílusú Andrássy-szobor is állt), a modern lipótvárosi-újlipótvárosi negyed felé (ahol meg a stílusában ezt a kort hozó Tisza-szobor állt).

Na de ami miatt most szó van róla: kaptam pár olvasói fotót, amelyek szerint nagyon csúnyán elbánt vele valaki. A Kossuth és a Balassi sarkán fekvő, térre néző, legfelső emeleti lakás az. Elég randán néz ki most.

Túl kicsinek találta az ablakokat egy lakó és egybebontott két szomszédost? Oké értem én, hogy nem korszerű, de akkor a szemben levő Parlament szintén nem korszerű neogótikus ablakait is nyugodtan egybe lehetne bontani.

Vagy csak alaposan felújítja a tulaj a kecót (ami úgy tűnik nem kicsi, és elég erős panorámája van, vagyis nem kerülhetett két fillérbe, szóval akár bele is férhet ilyen mélyreható munka), aztán szépen visszaállít mindent? Reméljük az utóbbi az igaz, bár azért kicsi az esélye.

Ezen a képen jól látszik, hogy milyenek voltak az ablakpárok (jobb szélen) és hogy milyenek most:

kossuth2

Ezen pedig azt figyelhetjük meg, hogy nem csak a boltíves ablakokat bontották egybe (az alatta levő szinten látható, milyenek voltak a munkák megkezdése előtt):

kossuth3

Amint megtudunk valami bővebbet a felújításról, jelentkezünk!