Tervezzünk egy korszerű falut!

2015.04.24. 08:44

A faluról a legtöbb városinak vagy az elmaradottság vagy az érintetlen romantika ugrik be, és persze mindkettőben van valami, azért réges rég nem ez a jellemző. És főleg nem ettől falu egy falu.

Azt viszont elég nehéz elképzelni, hogy milyen is egy ilyen kistelepülés korszerű kiadásban. Amelyiknek megvan minden „falufunkciója”, falutulajdonsága viszont   él, s virul, és nem elavult technológiákkal és építészeti megoldásokkal van tele. Azért nehéz, mert nem nagyon van rá példa.

A Hello Wood most egy baromi izgalmas kísérletbe kezd, amihez ráadásul most egyetemi hallgatók is csatlakozhatnak.

Miért éppen falu? Ezért

Mahatma Gandhi egyszer azt mondta:

India jövője a falvaiban rejlik.

A kortárs építészeti diskurzus ezzel szemben elsősorban a városok társadalomban elfoglalt szerepére koncentrál. Sokszor hallottuk, hogy immár a világ lakosságának fele él városokban. Mi lenne, ha egy pillanatra ellépnénk rögeszméinktől és újraértelmezve Gandhi híres mondását, kijelentenénk:

A világ jövője nyugszik a falvaiban.

A falu a hagyományos értelmezés szerint az a legkisebb településegység, ahol a  közösség különböző szerepkörei építészeti formát kapnak.

Kialakulása lassú folyamatok eredménye. A falu szerkezete, képe saját történelmi, társadalmi, politikai és környezeti összefüggésrendszerének leképeződése.

Értelmezhető-e ez a folyamat fordítva?

Egy újdonsült település meg tudja-e teremteni saját idő- és térbeli  beágyazottságát?

Létrehozható-e egy falu egy hét alatt, helyszíni településtervezéssel, ahol a résztvevők az építés mesterségét és politikáját gyakorolva nem csupán élhető szerkezeteket, hanem közösséget is építenek?

A FALU PROJEKT 2015  - EGY MEGFORDÍTOTT URBANIZÁCIÓ PROPAGANDÁJA

Hagyjuk otthon a várost egy időre, foglaljunk el egy darabot a vidéki tájból és építsük fel saját településünket! Építészeket  és diákokat  arra kérünk, hogy hozzák magukkal a tapasztalataikat, öröklött és a forradalmian új elképzeléseiket a faluról és nézzük meg, miként csiszolják össze ezeket a helyszín adottságai.

Az építőanyag, a szomszéd telke és elsősorban a közösség céljai mind kötöttségek, amelyekhez képest ezek a tervek újraértelmeződnek.

(Részlet a Hello Wood felhívásából.)

Kezdhetném azzal, hogy a Hello Woodot nem kell bemutatni senkinek, de úgyis észrevennétek, hogy ezt csak azért tenném, mert lusta vagyok írni róluk pár sort. Szóval inkább írok, tényleg megérdemlik. Tessék:

Mi is az a Hello Wood?

A Hello Wood egy alkotótábor. Vagyis inkább egy alkotótábor, egy szakmai konferencia, és egy elszállós fesztivál furcsa keveréke (melyből idő közben egy kreatív építész- és dizájnstúdió is kinőtt).

2010-ben volt az első ilyen rendezvény, s bár több helyszínt megjárt, az utóbbi években Csórompusztán tartják, azon a helyen, ahol a Művészetek Völgye megszületett. Aki kíváncsi rá milyen, a legjobb ha elolvassa Földes Andris beszámolóját, ő ugyanis egyenesen

A lényeg, hogy kis alkotócsoportok állnak össze építész- és építészet közeli hallgatókból, akik egy-egy szakmai vezető irányításával elkészítenek valamit egy kilométer falécből. Az elkészült művek aztán bemutatkoznak különböző helyeken is, mint a Művészetek Völgye vagy épp a Sziget Fesztivál.

A Hello Wood 2015-ben elnyerte a világ egyik legfontosabb építészeti díját, az Architizer A+ Awardot Learning, azaz tanulás kategóriában. Idén két alkotótábort is rendeznek építészhallgatóknak és fiatal szakembereknek: az egyiket Csórompusztán, a másikat Csopakon.

A tavalyi alkotásokról itt egy csomó kép, emitt meg egy frankó videó:

Sőt egy klassz könyvet is kiadtak magukról pár hete, hamarosan arról is olvashattok majd az Urbanistán.

A Hello Woodnak évente van valamilyen, nem túl kötött témája. Két éve a Step closer! volt a jelszó (miszerint természet, ember és épített környezet bonyolult viszonya), tavaly meg az, hogy Play with Balance! Idén először nem elkülönült alkotások születnek majd, hanem közük is lesz egymáshoz, ugyanis egy falu születik majd Csórompusztán július 11 és 19 között. Ez a 

Projekt Village 2015!

Mielőtt a fanyalgók fanyalogni kezdenének, hogy minek az angol név, elárulom, hogy ez egy nemzetközi fesztivál, ahová már eddig is 25 országból érkeztek a vendégek, s a lista idén tovább bővülhet. Ahogy írják:

"Idén olyan meghívott workshopvezetők vesznek majd részt a munkában, mint az Invisible Studio és a Studio in the Woods alapítója, valamint a Cambridge-i Egyetem design-tanszékének munkatársa, Piers Taylor; az ArchDaily 2014-es Building of the Year díjának nyertese, a japán Katsuya Fukushima; illetve az izraeli székhelyű 72 Hour Urban Action alkotói csoport alapítói."

Ehhez a falutémához kicsit kötöttebb lett a feladat is. A szervezők első körben összeszedték, milyen funkciójú építmények kellenek egy faluba: a lakóhely mellett legyen kocsma, templom, bolt, piac, iskola stb. 

Azután ezekre lehetett tervekkel pályázni, hogy aztán azokat meg is valósítsák. Mégpedig építész- vagy művészeti, dizájnszakos hallgatók segítségével. 

Ha te is az vagy, te is jelentkezhetsz!

Mégpedig május 16-ig. Itt keresd hozzá a részleteket és a jelentkezési lapot

Aztán hajrá, tessék mennyországot építeni!

  • Tippek
  • Bankszámla