Etikátlan ingatlanosok srófolják fel az árakat?

2015.08.10. 12:29

Annyi simlis ingatlanos trükkről számoltunk be mostanában, hogy a Nyájas Olvasó még azt találná gondolni: ezek az ingatlankupecek még a politikusoknál, sőt a bloggereknél és az újságíróknál is alávalóbbak.

Csorba Dániel ingatlanközvetítő insajderként szállítja a hajmeresztő sztorikat. Íme a legújabb:

Vevők egy 55 millió forintra hirdetett lakást találtak a Hunyadi téren egy ingatlaniroda kínálatában. Mivel a kéglit túlárazottnak tartották, hát az ingatlanoson keresztül tettek egy 46 millió forintos ajánlatot. (Nyilván az eladókkal közvetlenül nem tárgyalhattak, hisz az ingatlanos ki akarta védeni, hogy megkerüljék, ez eddig érthető).

Az ingatlanirodától azt a választ kapták, hogy eladók ezt az ajánlatot nem fogadják el, legalább 50 milliót akarnak.

Vevőéknek annyira tetszett a lakás, hogy belementek az ötvenmilliós árba. Végre személyesen is találkozhattak a felek, majd a vevőknek kezdett elegük lenni eladók további igényeiből, például, hogy a három tulajdonos (felnőtt lány, fiú, apa) közül az apa csak fél év után költözött volna ki, holott az előzetes egyeztetések szerint a birtokbaadás csúsztatásáról szó sem volt. (Legalábbis az ingatlanos ezt nem mondta.)

Eladóék ekkor számon kérték a vevőkön, hogy miért nem rugalmasabbak, hiszen ők elsőre elfogadták, hogy vevőék lealkudták az árat.

Ekkor derült ki, hogy itt bizony az ingatlanos durván visszatartotta a fontos információt. Az egyik vevő minderre így emlékszik:

Mondtam, álljon meg a menet, mi annyira rugalmasak voltunk, hogy 4 millió forinttal emeltünk az első ajánlatunkhoz képest – és ekkor derült ki, hogy az eladó oldali ingatlanos nem adta át az első ajánlatunkat! Az információ visszatartásának tényét elismerte hat ember jelenlétében! Félrevezetett minket, és a tulajdonosokat, hiszen ki tudja hány ajánlatot nem továbbított a nagyobb jutalék reményében, illetve a tulajdonos sem tudhatja, hogy valójában mennyit ér a lakása, ha csak bizonyos ajánlatok jutnak el hozzá. Sosem tudjuk meg, hogy valójában milyen válasz érkezett volna az első ajánlatunkra, és hogy hány millió forint kárt okoztak/okozhattak volna nekünk, vagy bárki másnak. Nem mellesleg az ingatlanközvetítő kötelessége minden ingatlanra érkező ajánlatot továbbítani a tulajdonos felé.

További részletek az ingatlaniroda virágnyelven történő körülírásával Csorba Dániel blogján.

Nekem ez a sztori azért egy kicsit meredeknek tűnik, mert hacsak nem kötöttek ki egy komolyabb bónuszt, ha bizonyos összeg fölött értékesítik az ingatlant, akkor nem hinném, hogy az ingatlanos annyira azon rugózott volna, hogy feljebb srófolja az árat.

Hiszen az ingatlanosok előbb csapnak le egy biztos jutalékra, mint egy kicsit magasabb összegűre, ami azonban simán elmaradhat, ha végül dugába dől az ügylet.

Mint ahogy az ősi ingatlanos bölcsesség is tartja:

Minden ingatlan annyit ér, amennyiért sikerül eladni.

De persze akár az is lehetséges, hogy az irodavezető képzelte magát annyira stratégának: ideje a konjunktúravonatra felszállni és felsrófolni a környéken az árakat.

Nem kizárt, hogy az iroda több hasonló paraméterű lakást kínált arrafelé. Spojler: ez esetben nem jött össze, az ügylet végül meghiúsult.